6
Mayıs
2025
Salı
BAFRA - SAMSUN

Tütüncünün çilesi başladı

Samsun'un Bafra Ovası'nda 2008 yılının fidesini toprakla buluşturan üreticinin tütün çilesi başladı.

Bafra'ya bağlı 100 köyde 8 bin dekar alanda tütüncülükle geçimini sürdüren 17 bin 941 üretici, önünü görememesin sıkıntısını yaşıyor. Bakırpınar köyünde 40 yıldır tütüncülük yapan Alaattin Erol, Bafra ve yöresinde önemli bir yere sahip olan tütün üreticiliğinin zor bir zanaat olduğunu, büyük gayret ve emek istediğini, ellerindeki ürünleri satamadan yeni sezon hazırlıkların başlamak zorunda kaldıklarını söyledi.

Yıllardır tütün tarlasında ter dökerek geçindiklerini belirten Alaattin Erol, bir yılda 16
dönüm tarım arazisine tütün ektiğini, hava şartlarının iyi gitmesi durumunda ise bir yılda bin 200 kilogram tütün elde etmeyi beklediğini kaydetti.

Tütünden başka kırsal arazilerde yapılabilecek bir mahsulün olmadığını belirten Alaattin Erol, tütün rejiminin özelleştirilme çabası ve TEKEL'in de yabancı firmaların eline geçişiyle zor anlar yaşadığından dolayı en fazla tütün üreticisinin mağdur olduğunu belirtti.

KÖYLERDEN GÖÇ BAŞLADI 
Kırsal arazilerde tütüne alternatif ürünün olmadığını anlatan 55 yaşında 7 çocuk babası Alaattin Erol, "Bir torba gübre 110 YTL olurken, mazotun litresi ise litresi 3 YTL'ye çıktı. Üreticinin kendini yenileyecek gücü kalmadı. Tütün üreticisi bu durumda yok olmayla karşı karşıya görülüyor. Bölgemizde de tütünden başka yapabileceğimiz herhangi bir mahsul bulunmuyor. Bir yıl çalıştığımız tütün mahsulünden 7'den 77'ye herkes medet umuyor. Köyümüzde aşırı derecede göçte başladı. Ürettiğimiz tütünler dünya çapında kalitelidir. 16 dönün araziden 2 ton tütün elde ediyoruz. Mahsulün para etmeyişinden dolayı köylerimizde göç başladı" dedi.

45 yıldır tütün üreticiliği yapan Bakırpınar köyü sakinlerinden İsmail Dağdelen (62) ise geçen senelere oranla busene 6 dönüm tarım arazisine tütün dikimi yaptığını, tütün dikim alanlarının her yıl giderek daraldığını dile getirerek, "İşçi sıkıntısı yüzünden elle tütün dikimin yapılamadığı alanlarda, dikimlerin traktörlere bağlanan dikim makinesiyle yapılıyor. Makineyle dikim için günlük 200-250 YTL para ödeniyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 4 Haziran 2008 Çarşamba 10:23:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muharrem erol IP: 85.110.91.xxx Tarih : 8.06.2008 04:41:54

yazıyı okudum çok etkilenddim dogrusu bende cocukluğumu hiçyasayamadım ne zaman yaz gelse ben hep tarlada ailece camur toprak içinde suan bingöl genc yazkonağında askelik yapıyorum ama aklım halen tarlada güneşin altınada yanan fakat emeğinnin karsılığını alamayan analarda babalarda allah yardımcımız olsun