2
Mayıs
2024
Perşembe
SALIPAZARI - SAMSUN
Belediye Sayfaları
Nufus
1.228.959
Yüz Ölçümü
9.579
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
20.986
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
33
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Salıpazarı Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde, Samsun İli’ne bağlı bir ilçe olan Salıpazarı, güneyinde Erbaa ve Akkuş, doğusunda Terme, batısında Ayvacık, kuzeyinde ise Çarşamba ilçeleriyle çevrilidir. İlçe topraklarının güneyi Canik Dağları ile engebelenmiştir. Kuzeyi ise Çarşamba Ovasında yer alıp düzlük bir alan konumundadır. Canik Dağlarının eteklerinde bulunan ilçede fazla yükselti olmayıp, en yüksek noktası Garbu Kale’dir. Ayrıca ilçenin güneyinde Kuşkaya ve Eğrikaya gibi kayalık alanlar vardır.

İlçe topraklarını Yeşilçay ile Terme Çayı sulamaktadır. Bu sular ilçe merkezinde birleşmektedir. İl merkezine 54 km. uzaklıktaki ilçenin toplam nüfusu 24.924’tür.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir. Her mevsim yağış almakla birlikte, ilkbahar ve sonbaharda daha fazla yağış almaktadır. ilçenin dağlık olan güney bölgesindeki tepelerde kışın kar görülmektedir.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca tarımsal ürünler; fındık, çilek ve çeltik olmak üzere armut, ceviz, kiraz ve çeşitli sebzedir. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Özellikle ilçedeki hayvan eti lezzeti ile ün kazanmıştır. Dağ köylerinde sepet, kaşık ve çeyiz sandığı gibi el sanatlarına yönelik uğraşlar olup, ilçe ekonomisine katkısı bulunmaktadır.

Salıpazarı’nın İlkçağ tarihi ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Büyük olasılık ile yakınında bulunan Çarşamba ilçesi ile aynı tarihi paylaştığı sanılmaktadır. Çarşamba’dan Canik Dağlarına ulaşan yol üzerinde küçük bir köy olarak kurulmuştur. 1960’lı yıllarda Salı günleri burada kurulan pazardan ötürü de Salıpazarı ismini almıştır.

l. Dünya Savaşı’ndan önce yörede Türkler, Rumlar, Ermeniler ve Gürcüler bir arada yaşıyordu. Savaş sonrası Ermeniler ile Türkler arasında çatışmalar başlamış Kuvay-ı Milliye’nin yöreye hakim olması ile Ermeniler burasını terk etmişlerdir.

Salıpazarı, Terme ve Çarşamba ilçelerinden ayrılan Alanyaykın, Düzköy ve Bereket köylerinin birleşmesiyle 1973 yılında Belediyesi kurulmuş, 1988 yılında da Samsun’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; MÖ.VII.yüzyıla ait olduğu ileri sürülen Garbu Kalesi kalıntıları, Kırgıl Köyündeki Çıngırdaklı (Eğri) Kale, Albak Köprüsü, Albak Köyü Camisi, Çatak Ahmet Ağa Köyü’ndeki Cami, Kayadibi ve Kızılot köylerindeki ahşap camiler, Samzama Kadem, Topal Hacı türbeleri, Terme yolu üzerinde Cinibadat Türbesi, Hasan Tekkesi, Gökçeli Mahallesi’ndeki un değirmeni, Maviren Köprüsü bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 15:40:56

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR