15
Mayıs
2024
Çarşamba
TERME - SAMSUN

Kuş gribi tatbikatı 18 Ekim'de

Türkiye'de görülen kuş gribi vakalarının 3'te birinin yaşandığı Samsun'da, FAO, AB Türkiye Delegasyonu, Dünya Bankası gibi kuruluşlar ve temsilciler gözetiminde 3 gün sürecek tatbikat programı başladı. Dünya genelinde 328 vaka ve 200 insanının hayatını yitirdiğini salgının önlenmesi için 48 milyon dolar kaynak sağlanırken, proje 2010 yılına kadar sürdürülecek.

Dünya genelinde yürütülen kuş gribi salgının önlenmesi çalışmaları kapsamında yürütülen Kuş Gribi Acil Destek Planı uygulamasının Samsun bölümü başladı. Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın Samsun'da yapacağı 3 günlük 'Ulusal Kuş Gribi Uygulama Tatbikatı'nın değerlendirme toplantısı, Türk-İş Eğitim Merkezi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya 3 bakanlıktan yaklaşık 65 kişinin katıldığı tatbikatı izlemek için Samsun'a gelen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), AB Türkiye Delegasyonu, Dünya Bankası gibi kuruluşların ve bakanlık temsilcileri katıldı.

Dünya Bankası ve AB Avrupa Birliği (AB) fonundan karşılanan ve hastalıkla mücadelede küresel yeterliliği güçlendirme sürecinin bir parçası olarak görülen Kuş Gribine Hazırlık ve Müdahale Teknik Yardım Projesi'nin açılışında konuşan AB Proje Lideri Dr. Yanko İvanov, hastalıkla mücadele için hazırlıklı olmanın ve eğitimin önemli olduğunu söyledi. Projenin ulusal strateji, hukuki bir çerçeve hazırlama, denetim programları, hastalık bilgi sistemlerinin iyileştirilmesi, laboratuar alt yapılarının geliştirilmesi, veterinerlik çalışanları için yeterliliklerin güçlendirilmesi, kamu bilincinin yükseltilmesi ve kümes hayvancılığı pratiklerinin iyileştirilmesine destek olmak amacı taşıdığını vurgulayan İvanov, laboratuar personeline sürekli olarak eğitim verilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

Tatbikat öncesindeki 2 günlük süreçte çeşitli sunumlar ve masa üstü alıştırmalar yapacaklarını ifade eden Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdür Vekili Mustafa Arık, tatbikatın hastalıkla mücadele konusunda kendilerine tecrübe sağlayacağını dile getirdi.

Arık, "Yaşanacak problemler önceden belirlenmiş, kurumlar arası işbirliği de sağlanmış olunacak. Şunu iyi bilmek yazık ki, kuş gribi televizyon ekranlarından kaybolsa, medyada yer almasa dahi, risk ortadan kalkmaz. Çünkü bu hastalık bir kez ortaya çıkan bir hastalık değildir. Bizler, bu hastalığın uzun süre ülkemizde yaşanacağı bilinciyle hareket etmek durumundayız. İllerde aynı bilinçle hareket etmek zorundadır. Türkiye görülen kuş gribi vakalarının yüzde 33'lük bölümü Samsun bölgesinde görülüyor. Bunun için tatbikat önemli rol almaktadır" dedi.

Projeye destek veren Dünya Bankası Yetkilisi Halil Agah ise hastalığın bölgesel ve ulusal tehditten çıkıp küresel bir boyut kazandığını hatırlattı. Bugüne kadar dünya genelinde 328 vaka meydana geldiğini ve 200 insanının hayatını yitirdiğine dikkat çeken Agah, sorunun küresel vaka olarak ele alınması gerektiğinin önemini anlattı. Türkiye'nin konumunu belirleyerek hazırlıklarını bir an önce tamamlaması gerektiğini belirten Halil Agah, "Bu tatbikat, hükümet tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı'nın sahada uygulanması olacak. Türkiye hükümetinin aldığı 35 milyon dolarlık bir kredi, 12 milyon doları AB'den sağlanan hibe ve ABD Uluslararası Yardım Teşkilatı'ndan sağlanan 1 milyon dolarlık destekle yapılan söz konusu proje, 4 yıl boyunca sürecek. Proje kapsamında laboratuvar kapasitelerinin geliştirilmesi, veteriner hekimlerin ve doktorların kapasitelerinin artırılması ve çocuklardan başlayıp yetişkinlere kadar kamuoyu bilinçlendirilecek. Dünya Bankası olarak projeye destek veriyoruz" diye konuştu.

Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, kuş gribi konusunda Samsun'un hassas bir bölge olduğuna işaret etti. Tatbikatın göçmen kuşların sulak alanlarda konuşlanmış olması ve 2006 da görülen kuş gribi vakalarının 3'te birinin Samsun'da görülmesi sebebiyle önemli olduğunu söyledi. Kirenci, geçen yıl alınan bin 200 kanatlı numunesi içinde 70 mihraktan 59 tanesinde pozitif derecede hastalık görüldüğünü ifade etti.

Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da planların uygulanmadıkça değerli olmadığını savundu. Güzeloğlu, "Bu çalışmalarda öncelikle müdahaleye ve mücadeleye dönük planların ve hazırlıkların yapılması gözden geçirilecektir. Bu planların ve hazırlıkların ne derece yeterli oldukları, sorunun giderilmesinde ne derece etkin oldukları ve yetersizlikleri, eksiklikleri ortaya çıkacaktır. Hiç bir plan uygulanmadıkça değerli değildir. Uygulanma aşaması, planın yazılması aşamasından çok farklı bir şeydir. Bu anlamda Samsun'da 5 ilçede ulusal ve yerel ölçekli değerlendirme süreci başlıyor" şeklinde konuştu.

'Ulusal Kuş Gribi Uygulama Tatbikatı', perşembe günü Bafra'nın Doğanca beldesinden başlatılacak. Alaçam, Bafra, 19 Mayıs, Çarşamba ve Terme ilçelerine eş zamanlı gerçekleştirilecek. Kızılırmak Kuş Cenneti'ne yakın olan beldede kuş gribi vakası olmuş gibi hareket edilip acil eylem planının test uygulamasına geçilecek. Numuneler alınıp, ölü kuşların aranacağı tatbikatta bakanlık ekipleri, salgına kendi sorumluluk alanları içinde müdahale edecek. Hastalıkla mücadelede ise birlikte hareket edilecek.

Tatbikat sırasında ilgili bakanlıklar ve il müdürlüklerinin temsilcileri, Ulusal Hastalık Kriz Merkezi (UHKM) kuracak. Diğer kurumlar, güvenlik güçleri ve yerel idarecilerin katılımı ile Yerel Hastalık Kriz Merkezi (YHKM), hastalık tespit edilen bölgelerde ise operasyon birimleri oluşturulacak. Cuma günü ise tatbikat sırasında yapılan tespitler, yaşanan sıkıntılar, karşılaşılan problemler masaya yatırılacak.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2007 Salı 17:14:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?