16
Mayıs
2024
Perşembe
TERME - SAMSUN

Tütüncü: Tarım zor durumda

Çarşamba ve Bafra ovaları ile Türkiye'nin 2 büyük ovasına sahip Samsun'da, 1. derece tarım arazilerinde fındık üretimin artması ve sulamanın yeterli düzeyde olmaması nedeniyle tarımın zor durumda olduğu bildirildi.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ve ilçe oda başkanları ile Valilik Toplantı Salonu’nda bir araya geldi. Toplantıda yaptığı konuşmada, tarımda yaşanan sorunların tüm ilçelerde hemen hemen aynı olduğunu vurgulayan Hasan Tütüncü, tarımın zor durumda olduğunu söyledi.

Birçok ürünün 3 yıldır aynı fiyatla üreticinden alındığını, ancak üreticinin mazot gibi girdilerine sürekli zam yapıldığını dile getiren Tütüncü, Çarşamba Ovası'nda üreticilerin kolay ve maliyeti az olan fındığa yöneldiğini, drenaj ve sulama alanlarının yapılmaması halinde ovada sadece fındık yetiştiriciliği yapılabilir hale geldiğini vurguladı. Terme ilçesinde tarım arazilerini saran Amerikan beyaz kelebeği zararlısı ile toplu halde mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Tütüncü, "Amerikan beyaz kelebeği, Terme Ovası'nı perişan etti. Çiftçiler tek başına yaptıkları ilaçlama çalışması ile bu zararlıdan kurtulamıyor. Samsun geneline yayılmaması için Amerikan kelebeğine acil önlem alınması lazım" dedi.

Tarımın stratejik bir üretim alanı olduğuna dikkat çeken Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise, "Tarımın genel sorunları ile birlikte Samsun'da yaşanan sorunları bütün olarak değerlendirmek, gidermek ve sorunları en aza indirmek için yoğun bir çalışma içindeyiz. Samsun'daki Kızılırmak ve Yeşilırmak ile beslenen Bafra ve Çarşamba ovalarının şüphesiz tarımsal üretim kapasitesi sulama ile çok ilgilidir. Sulu tarım da doğru ve bilinçli yapılmalıdır. Sulamayı bilinçli yaparak damla sulama yöntemleriyle doğru ürün tercihleriyle buluşturup üretimi ulusal ve uluslararası pazarlara istenilen kalitede ürettiğimiz zaman tarım çok güçlü bir faaliyet ve gelir getirici bir alandır. Tarım stratejik bir üretim alanıdır. İnsan yaşamı ve devamı için vazgeçilmez bir alandır" diye konuştu.

Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Tarım alanlarında bilinçsiz ilaç kullanımı, aşırı gübre kullanımı ve benzeri kimyasalların kullanımı topraklarımızı tehdit etmektedir. Aşırı gübre ve kimyasallar gerekse aşırı su ve bilinçsiz üretim toprağın değerini ve üretim kapasitesini azaltmaktadır. Bu da toprağın kaybedilmesi demektir. Toprağın kaybedilmesi halinde toprağın yerine konacak bir madde ve malzeme söz konusu değildir. Onun için ziraat odasının getirdiği talepleri ve çözüm önerilerini valilik bünyesindeki bütün kuruluşlar ile paylaşacağız. Tarımdaki üretim kapasitesini verimliliklerle buluşturup, üretim kapasitesini iyileştirip, birim alanda elde edilen verimi en yükseğe taşımak ortak bir sorumluluğumuzdur. Bunun içinde tüm kurumların işbirliği ve güç birliği yapmasının zorunlu olduğunu düşünüyorum."

iha
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 16:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?