19
Mayıs
2024
Pazar
YAKAKENT - SAMSUN

İnsan Hakları panelde konuşuldu

Samsun’un Yakakent İlçe Kaymakamlığı İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı tarafından, "Geçmişten günümüze insan hakları" konulu konferans düzenlendi.

Yakakent İlçesi 100. Yıl İlköğretim Okulu konferans salonunda verilen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Kerim Edinsel’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Kaymakam Yusuf İzzet Karaman, Belediye Başkanı Radi Şen, İlçe Jandarma Komutanı Halil İbrahim Erdoğan, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Kaya, ilköğretim ve ortaöğretim idarecileri, sosyal bilimler öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

Prof. Dr. Kerim Edinsel, kişinin hakkının diğer insan hakkının başladığı yerde bittiğini, Türkiye’de kendilerini farklı hissedenlerin azınlık olduğunu belirterek, bir ülkede insan haklarının yerleşmesinin ekonomiye dayandığını söyledi. Prof. Dr. Edinsel, bir ülkeyle uğraşmak isteniyorsa o ülkede ’insan hakları ihlali var’ diyerek uğraşılabileceğini, hukukta azınlıkların çoğunluğa göre haklardan yararlanamadığını söyledi.

"Bir şeyi isteyecekseniz, istedikten sonra da onun bedelini ödemeye hazır olacaksınız" diyen Prof. Dr. Edinsel, "Türkiye’de ve dünyada sivil toplumun güçlenerek devletin bazı yerlerinde görev alması, insan haklarını güçlendirecektir. Günümüzde globalleşme, anayasallık ve vatandaşlık tartışması hala devam ediyor. Yasakların sınırları kalktı, yürütme ve yargı ön plana çıktı. İnsanlık, ailenin bütün üyelerinde bulunan haysiyetin, eşit ve devir kabul edilemez haklarının tanınması hususunun, hürriyetin, adaletin ve dünya barışının temeli olmasını gerektirir. Avrupa’da türban bir inancın simgesi olarak değerlendiriliyor. Her şahsın çalışmaya, işini seçmeye, adil ve elverişli çalışma şartlarına hakkı vardır. Haftalık çalışma süresi Avrupa’da 35 saat, bizde ise 48 saattir. 18 yaşına kadar herkes çocuktur. Büyüklerimizin inançlarının ve görüşlerinin farklı olması nedeniyle çocuklara ayrım yapılamaz. Çocukların yaşamını korumak herkesin görevidir. Çocuklar anne babalarının izni ve haberi olmadan başka yerlere götürülemez. Modern demokrasi din seçmek için ergin bir yaş ister" dedi.

yakakent
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2004 Salı 11:19:31
Güncelleme :28 Ekim 2005 Cuma 10:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?