2
Mayıs
2024
Perşembe
YAKAKENT - SAMSUN

Yakakent Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde, Samsun İli’ne bağlı bir ilçe olan Yakakent, doğusunda Alaçam, batısında Gerze, güneyinde Canik Dağları, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. Yakakent Karadeniz kıyısında Sinop il sınırı ile Samsun il sınırları arasındaki geçit noktasındadır. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Samsun’a 84 km. uzaklıktaki ilçenin toplam nüfusu 11.265’tir.

İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.Yazlar sıcak ve nemli, kışları ılık, ilkbahar ve sonbahar yağışlı geçer.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, balıkçılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında tütün, buğday, mısır ve çeltik gelmektedir. Hayvancılıkta küçük ve büyükbaş hayvan besiciliği yapılmaktadır. Balıkçılık ilçenin en önemli ekonomik gelir kaynağı olup, Sürsan Balık Unu ve Yağı fabrikası ile İpek Gıda Fabrikası bulunmaktadır. Karadeniz’de başta Mersin balığı olmak üzere her türlü balık avlanmaktadır. Vatos, Kum Midyesi ve Köpek Balığı gibi deniz ürünleri burada işlendikten sonra ihraç edilmektedir. Ayrıca ilçeye bağlı Sarıgöl, Köseli ve Büyük Kırık köylerinde halıcılık yapılmaktadır.

Yakakent’in ne zaman ve kimler tarafından kurulduğuna ilişkin yeterli bir bilgi bulunmamaktadır. Yalnızca Pilav Tepe Tümülüsü yörenin eski bir tarihi olduğuna işaret ederse de bu konuda yeterli bir araştırma yapılmamıştır. İlk kez MÖ.VII.yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Bizans döneminde Kominos adını taşıyan bu kentin ismi Osmanlı döneminde Gümenez olarak değiştirilmiştir.

XIX.yüzyılın başında Gerze’den gelen birkaç aile tarafından kurulduğu söylenmektedir. 1893-1895 yıllarında Rus işgalinden kaçan Doğu Karadenizliler ile Kurtuluş Savaşı sonrasında mübadele sonucu Selanik’ten gelen göçmenler buraya yerleştirilmiştir. 1963 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş ve Gümenez olan ismi Kıyı Şehri anlamında Yakakent olarak değiştirilmiştir.

Alaçam’a bağlı on köy, Yakakent Kasabası merkez olmak üzere bir araya getirilmiş ve 1990 yılında Samsun’a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.yakakent.gov.tr adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 15:53:08

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR