3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

15 günde bir kalkan

Karadeniz'de yıllardır süren bilinçsiz avcılık nedeniyle kalkan balığı neslinin tehlikede olduğu belirtildi.


Oldukça kötü bir sezon geçiren dip balıkçısı, tarihinin en kötü günlerini yaşıyor. Balıkçı motorları Sinop Limanı'na eli boş dönüyor. 15 gün önce denize kalkan ağı atan Doğaner adlı balıkçı motoru, limana bir adet kalkanla döndü. 5 balıkçının denize attığı bin kulaç ağ ile yakalanan kalkan balığı balıkçıları sevindirmeye yetmedi. Limana üzgün dönen balıkçılar, 1 Mayıs'ta sona erecek av sezonundan ümidi şimdiden kesti. 80 yaşındaki Sinoplu balıkçı Şükrü Gümüş, aşırı avlanmanın Karadeniz'de kalkan neslini tehlikeye soktuğunu belirterek, bu konuda tedbir alınması, balıkçıların da konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerektiğini söyledi.

Gümüş, "Sinop limanından Akliman'a kadar 200 tane parekede olta atıyorlar. Küçücük, el kadar kalkanları yakalıyorlar. Bir tavaya 4 tane kalkan sığıyor. Bunun dışında ağ atılıyor. Dahası trol çekiliyor. Dahası da zehirli atıklar. Bunlar balığı tüketiyor. Ancak herkes üzerine düşeni yapmalı. Biz balıkçı arkadaşlarımızın boy ve zaman yasaklarına uymalarını istiyoruz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2008 Salı 16:54:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kudret ataseven IP: 213.194.85.xxx Tarih : 6.10.2008 18:14:21

Bundan 3 yıl önce kalkan avından(olta) çok bereketli dönüyordük.fakat troller başta olmak üzere bilinçsiz avlana oltacılar kıyılarımızda kalkan bırakmadılar. sudan çıkan üyük küçük demeden alındı.birde marifetmiş gibi nasıl balık tutulur anlatmaya başladılar.ben tüm av camiasına seslenmek istiyorum. lütfen küçük balıkları büyük bir zevk alarak salalım.