3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

2. Sinop Bienali Başlıyor

2. Uluslararası Sinop Bienali bugün başlıyor. Bienal’de kentin tarihi mekânlarına yayılan sergiler kadar, çocuklara, kadınlara, yerel sanatçılara, gençelere açık çok sayıda atölye çalışması ve seminer de yer alıyor

SİNOP - 2. Uluslararası Sinop Bienali ‘Sinopale 2’ bugün başlıyor. Sanat yönetmenliğini T. Melih Görgün’ün üstlendiği ve 16 Ağustos - 5 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek bienalin teması ise, ‘Şeylerin Yeni Düzeni’.
İlki 2006’da gerçekleştirilen ‘Sinopale’, Schmidt-Wulffen, Beral Madra, Monali Meher, Nezaket Ekici, Mürteza Fidan, Heiner Holtappels, Emre Koyuncuoğlu ve Umut Suduak’dan oluşan bir sanat kurulunun davet ettiği sanatçıların yapıtlarını ve performanslarını içeriyor.


Tarihi Sinop Hapishanesi, Eski Tekel Binası, H 117, Balatlar Kilisesi ve Pervane Medresesi El Sanatları Çarşısı gibi mekanlarda Sinop halkını çağdaş sanatla buluşturacak olan bienal yine, Sinop halkının katılımıyla gerçekleşecek.
Birçok özel ve yerel sergilerle birlikte atölye çalışmalarının da gerçekleştirileceği Sinopale’nin bu yılki yeniliği ise, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmek amacıyla oluşturulan ‘Sinopale Çocuk’ adlı atölye çalışması. Bienal kapsamında gerçekleştirilecek bir başka atölye çalışması ise Hollanda Medya Sanatları Enstitüsü Montevideo desteğiyle gençlere ve yetişkinlere yönelik ‘Zaman ve Mekân Bağlamında Sanat’ konulu seminer. Montevideo ayrıca önemli video sanatçıların yapıtlarından oluşan bir sergi de hazırlıyor.

Tiyatro da var

Kocaeli Şehir Tiyatroları işbirliğiyle gerçekleştirilecek Karadeniz Tiyatro Projesi, tiyatro yönetmeni Emre Koyuncuoğlu ve oyun yazarı Dilek Tekintaş tarafından İzmit, İstanbul, Trabzon, Bartın, Sinop ve Samsun’dan altı genç oyun yazarına verilecek olan bir haftalık yazarlık atölyesini ve devamında, yazılan oyunların tiyatro yönetmenleri Hülya Karakaş, Zafer Gecegörür, Arif Akaya ve Nihat Alptekin tarafından, yerel oyuncuların da katılımıyla sahnelenmesini içeriyor. Monali Meher ve Nezaket Ekici’nin performans sanatı atölyeleri ise, bütün kadınların katılımına açık olacak. Umut Südüak’ın küratörlüğünü yaptığı ‘Fanzin ve Şehir’ adlı atölye ise, genç tasarımcıların Sinopale 2 süresince Sinop’ta kalarak her hafta bir fanzin üretimini gerçekleştirmeleri üzerine kurgulandı. Sinopale’nin sergiler bölümünde Metahaven, Roland Stratmann, Dejan Kaludjerovic, Rob Sweere, Marielle Videler, Jamie Mc Murry, Carlos Pina, Maria Comes, collabor.at, Julie Upmeyer, Atilkunst, Roza El-Hassan, Johannes Vogl, Adrien Tirtaux gibi sanatçıların yapıtları yer alıyor.
Sinop’ta güncel sanat üretimini desteklemek ve göstermek amacıyla oluşturulan ‘Yerel: Local’ yerel sergide ise, Mürteza Fidan’ın küratörlüğünde Alparslan Karaaslan, Burçak Konukman, Tamer Aslan ve Seyyit Saatçi’nin yapıtlarından oluşan bir sergi bulunuyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 16:12:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?