3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

8 saniyede 1 kişi sigara kurbanı

Sinop Sağlık İl Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi doktorlarından Sibel Demirel, sigaradan kaynaklanan rahatsızlıklardan dolayı her yıl 4 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, önlem alınmadığı takdirde bu rakamın gelecek yıllarda 11 milyona kadar ulaşacağını söyledi.

Sinop Sağlık İl Müdürlüğü Toplum Sağlığı Merkezi Tabipliği, "9 Şubat Dünya Sigarayı Boykot Günü" dolayısıyla bir dizi etkinlik düzenledi. Kurum Tabibi Dr. Kenan İlkay Alp tarafından düzenlenen basın toplantısında, kurum doktorlarından Sibel Demirel tarafından sigarayla ilgili bilgiler verildi.

Sigaranın akciğer, ağız boşluğu, yemek borusu, boyun, pankreas, esane, böbrek, mide ve kan kanserine yol açtığını belirten Dr. Demirel, "Sigara ayrıca, peptik ülser, kronik bronşit, felç, astım, reflü, erken menopoz, diş eti iltihabı, kemik erimesi ve katarakt hastalıklarına zemin hazırlar. Hamilelerde ise erken doğum ve düşük doğum ağırlığı risklerini de beraberinde getirir" dedi.

Sigara dumanının 'pasif içici' durumundaki çocuklar için büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini, yapılan araştırmaların çok az sigara dumanına maruz kalan bebek ve çocukların bile bundan son derece olumsuz etkilendiğini gösterdiğini kaydeden Dr. Demirel, "Sigara, akciğer kanserlerinin yüzde 87'sinden, felçlerin yüzde 18'inden, damar hastalıklarının yüzde 21'inden, kronik hastalıklardan ölümlerin yüzde 30'undan, kronik bronşitin yüzde 75'inden, kalp hastalıklarının yüzde 25'inden sorumludur.

Sigara dünyada her yıl 4 milyon kişinin, her gün 11 bin kişinin, her 8 saniyede 1 kişinin ölümünden sorumludur. Ülkemizde her yıl 100 bin kişi sigara nedeniyle ölmektedir. Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları gibi tüm ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2008 Çarşamba 20:56:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?