3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

ABD ve Avrupalıya hamsiyi sevdirdik

Dünya artık Karadeniz hamsisini tanıyor. Sinop’tan her yıl başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç edilen Karadeniz hamsisi, rakipsiz bir pazar oluşturdu.

Bu yıl da Karadeniz’de çıkan sezonun ilk hamsileri Avrupa’ya gönderilmeye başlandı. Sinop’un Güzelceçay mevkiinde faaliyet gösteren Can Kardeşler Su Ürünleri ve Ticaret A.Ş.’ye ait balık unu ve balık yağı entegre tesislerinde şoklanan 18 ton hamsi, Sinop Tarım İl Müdürlüğü Su Ürünleri Mühendisi Şerif Akagündüz ve Veteriner Hekim M. Ali Topalak kontrolünde TIR’lara yüklenerek Almanya’ya gönderildi.

Denizden çıktığı doğal hali ile şoklanan ve bin 500 koliden oluşan 18 ton hamsi, yaklaşık 3 gün içinde Almanya’nın Essen kentinde olacak. Karadeniz hamsisi, Avrupa ülkelerinin lüks marketlerinde kilosu yaklaşık 3 Euro’dan satılıyor. Firma iki hafta içinde Hollanda ve Amerika’ya da 36 ton hamsi ihracı gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen hamsi ihracatı ile ilgili bilgi veren firma müdürü Hasan Arat, Karadeniz hamsisinin protein bakımından oldukça zengin olduğu için tüm dünyada tercih edildiğini söyledi. İhracatın sezon süresince süreceğini ve hedeflerinin bu yıl 500 ton hamsi ihraç etmek olduğunu belirten Arat, "AB ülkelerinden büyük bir talep söz konusu. Şuandaki standartlar devam ederse sadece AB ülkelerine bu sezon içerisinde 500 ton hamsi ihracatı yapmayı hedefliyoruz. Şuana kadar sezon başından itibaren 150 ton hamsi ihracatı gerçekleştirdik. Karadeniz hamsisi sadece Avrupa ülkelerinde değil dünya pazarında protein ve lezzet açısından tercih ediliyor" dedi.

Bu arada oldukça hijyenik şartlarda ihracatı gerçekleştirilen hamsiden alınan numuneler, ihracat öncesi Samsun İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’ne gönderilerek mikrobiyolojik analizleri yapılıyor.

sinop
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2004 Perşembe 12:24:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?