5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Akgöl'ün tabanı temizleniyor

DOĞA HARİKASI AKGÖL'ÜN TABANI TEMİZLENİYOR

Sinop'un Ayancık ilçesinde he yıl binlerce turistin ziyaret ettiği doğa harikası Akgöl'un tabanında temizlik çalışması başladı.

Ayancık ilçesine 44 kilometre mesafedeki Akgöl, göleti besleyen Kayadibi ve Çatalmeşe derelerinin getirdiği kum ve çamurdan oluşan mil nedeniyle tehlike sinyalleri veriyordu. Göl derinliği sürekli düşen Akgöl'ün kurtarılması için harekete geçen Ayancık Belediyesi, Devlet Su İşleri (DSİ) ve Sinop Orman Bölge Müdürlüğü, iş makineleriyle bölgede temizlik çalışmalarına start verdi.

Çalışmaları yerinde inceleyen Sinop Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir, kar yağmadan temizliğin bitirilmesinin planlandığını söyledi. Rahmi Demir, "Bölge Müdürlüğümüze bağlı Ayancık Orman İşletme Müdürlüğü'nde yer alan Akgöl Göleti 1972 yılında Orman İdaresi'nce oluşturulmuştu. Akgöl Göleti o tarihten itibaren göleti besleyen Kayadibi ve Çatalmeşe derelerinin getirdiği kum ve çamurdan oluşan çökelti ile dolmuş, yapıldığı zaman 2.1 hektar olan göl alanı 1.9 hektara düştü. Ayrıca biriken tabaka göl derinliğini düşürdü. Bu durum yağışlarda göl renginin kısa zamanda kararmasına ve daha geç açılmasına neden olmakta. Ayrıca rekreasyon önemi büyük olan göletin görsel değerini düşürmekte. Akgöl'ün temizliğinin yapılarak hem göl alanının eski haline getirilmesi hem de derinliğinin arttırılarak görünümün güzelleştirilmesi zorunlu hale gelmişti. Devlet Su İşleri (DSİ), Sinop Orman Bölge Müdürlüğü ve Ayancık Belediyesi'nin katkılarıyla temizlik çalışmalarına başlandı. İlk olarak rüsubatın en fazla biriktiği Kayadibi Deresi girişinde çalışmalar yoğunlaştırıldı" dedi.

Sinop Orman Bölge Müdürü Rahmi Demir çalışmalarda sallama vinç, eskavatör kepçe, paletli kepçe ve 2 adet damperli kamyonun kullanıldığını sözlerine ekledi

DOĞA HARİKASI AKGÖL'ÜN TABANI TEMİZLENİYOR
DOĞA HARİKASI AKGÖL'ÜN TABANI TEMİZLENİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2009 Cuma 15:06:02
Güncelleme :18 Aralık 2009 Cuma 15:10:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?