7
Mayıs
2024
Salı
SİNOP

Altay: Türkmenleri artık unutun

CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Kuzey Irak’ta izlenen yanlış politikaların ve verilen tavizlerin bölgedeki Türkmenler’in yok olması anlamına geldiğini belirterek, "Nahçıvan Özerk Bölgesi bile çevresine bu kadar seyirci kalamaz. Türkmenler’i artık unutun" dedi.

Partisinin Sinop Melia Kasım Oteli’nde gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında konuşan CHP’li Altay, hükümetin dış politikasını eleştirdi. Kuzey Irak konusu ve bölgede yaşayan Türkmenler’in durumuna değinen Altay, "Çok ciddi bir süreç başlıyor. Kuzey Irak’ta soydaşlarımız var. Türkmenler var. 4-5 yıldır bölgede bir sorun yaşanıyor. Bu sorun 2 yıldır daha büyük ölçüde yaşanmakta. Hükümetin izlediği bu politika ile Türkmenler’i artık unutun. Türkmenler bundan böyle bir kayıptır. Hükümetin artık bu konuda yapabileceği hiç bir şey yoktur ve kalmamıştır. Göreceksiniz Kuzey Irak’taki Türkmenler kaybedilmiştir. Kuzey Irak’ta öyle bir tablo şekillendi ki, son seçimlerle siyasal bir ayrışmanın yerine, etnik bir kamplaşma orada kendini gösterdi. Aşağıda Şiiler, yukarıda Kürtler, Kürtler’in bulunduğu bölgede Türkmenler ve daha güneyde Araplar. Endişem odur ki Şiiler, Kürtler’e yönelik büyük bir taarruza ve kıyıma da gidebilir. Bilindiği gibi orada yaşayan Kürtler’in de Türkiye’de yaşayan Kürtler ile kan bağı vardır. Oradaki her Kürt terörist değildir. Türkiye’deki her Kürt de PKK’lı değildir. Nahçıvan Özerk Bölgesi bile çevresine bu kadar seyirci kalamaz. Ama koskoca Türkiye, ilk 10’a gireceği iddia edilen Türkiye’nin, bu tabloya, bu rezalete seyirci kalmasını anlamak, bağışlamak ve affetmek mümkün değildir. Türkiye’de yaşayan herkesin bu konuda enforme edilmesi gerek" dedi.

Konuşmasında söz konusu İran krizine de değinen Engin Altay, bir İran krizinin eşikte olduğunu vurguladı. "Allah esirgesin bu kriz sıcak temasa dönüşürse, böyle bir yönetimle, böyle bir devlet anlayışı ile ne yaparız bilemiyoruz" diyen Altay, şöyle devam etti:

"Çıkacaksa bile tek temennim şudur; Türkiye Cumhuriyeti Devleti başında, o görevin niteliklerine haiz bir başbakan varken çıkmalıdır. Allah sonumuzu hayır etsin. İran meselesi için artık şartele basılmıştır. Genişletilmiş Ortadoğu Projesi kapsamında ’Ya İran’da bir iç kargaşa ile rejimi devireceğiz diyorlar, ya da biz atarız tepesine bombayı atarız işini bitiririz’ diyorlar. İran, Irak’a benzemez. İran daha farklı bir durumdur. Türkiye’nin yaşanacak sıcak temasta ’Ben dışarıda durayım, durumu idare edeyim, karışmayayım’ deme şansı yoktur"

İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2005 Cumartesi 23:23:43
Güncelleme :25 Şubat 2005 Cuma 13:59:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?