3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Altay'dan soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sinop Milletvekili Engin Altay, ülke genelinde yürütülen KÖYDES projeleri hakkında İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi.


Milletvekili Altay, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Köylerin Alt Yapısını Destekleme Projesi (KÖYDES) ile ilgili yapılan işlerin kalitesi ve standardı bakımından Türkiye genelinde çok yoğun şikayetlerin bulunduğunu belirterek, "28 Ocak 2005 tarih ve 25710 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5286 sayılı kanunla, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılarak genel müdürlüğün görevleri il özel idarelerine devredilmişti. Türkiye'nin bütün köylerinde yaşanan yol ve içme suyu sorunlarının çözümüne yönelik olarak il özel idarelerine ve valiliklere yetki ve sorumluluk verilmiş, bu kapsamda KÖYDES projesi uygulamaya koyulmuştur. Uygulamanın Kamu İhale Kanunu'na tabi olmaması ve sıradan bir vergi levhasıyla hayatında inşaat görmemiş, yapmamış insanların KÖYDES ihalelerinden iş almaları, yapılan işlerin kalitesi ve standardı bakımından Türkiye genelinde çok yoğun şikayetlere yol açmıştır. Bu çerçevede Sinop ili KÖYDES uygulamalarıyla ilgili olarak da çok sayıda şikayet alınmıştır. Şikayetler hem yapılan işlerin kalitesiyle hem de yapılan işlerdeki usulsüzlük ve yolsuzluklarla ilgilidir" dedi.
Soru önergesinde Sinop'a 2005 yılında 2 milyon YTL, 2006 yılında 26 milyon YTL, 2007 yılında 27 milyon YTL ve 2008 yılında 8 milyon YTL ödenek aktarılan KÖYDES projesinin Sinop'ta had safhada bulunan ihtiyaçların giderilmesindeki yetersizliğine karşı bir ödeneğin aktırılıp aktarılmayacağını sorduğunu belirten Altay, "Verdiğimiz önergede, ilimizde KÖYDES ile kaç kilometre köy yolu ağının yapıldığını, KÖYDES projesi ile Sinop ilinde yapılan köy içme sularının miktarı, gelişmiş illerle, haddinden fazla geri kalmış illerimize yapılan bütçe aktarımının oluşturduğu çelişkiyi giderecek bir yasal düzenleme yapılmasının düşünülüp düşünülmediğini, Sinop ilinde KÖYDES ihaleleri nedeniyle cumhuriyet savcılıklarınca açılan soruşturmanın olup olmadığını ve bu soruşturmalar çerçevesinde açığa alınan kamu görevlisi, tutuklanan kamu görevlisi ve AK Parti il, ilçe yöneticisinin olup olmadığını sordum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 26 Kasım 2008 Çarşamba 17:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?