5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Anormal doğumlar neden artıyor?

Veteriner Hekim Doğan Özdemir, son yıllarda özellikle büyükbaş hayvanlarda normal olmayan yavru doğumlarının arttığını belirterek, "Özellikle yetiştiricilerimiz normalin çok üstünde, gereksiz ve sakıncalı ilaçlar kullanmaktadır.

Gereksiz kullanıldığında bir zehir olduğu asla unutulmamalıdır" dedi.
Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Sinop İl Temsilcisi Doğan Özdemir yaptığı açıklamada, özellikle Sinop bölgesinde büyükbaş hayvanlarda artış gösteren anormal doğumlara dikkat çekti. Durumun ciddi boyutlarda olduğunun gözlendiğini belirten Doğan Özdemir, 'doğum anomalileri' denilen anormal doğumların nedenlerini anlatırken, hayvan yetiştiricilerine de önemli tavsiyelerde bulundu. Özdemir, "30 yıllık meslek yaşamımda çok sayıda doğum olayına tanık oldum.

Ama özellikle son birkaç yıldır Sinop ve köylerinde anormal buzağı doğumları arttı. Bunu gerek kendi gözlemlerimden, gerekse değişik ilçelerde görevli meslektaşlarımdan ve hayvan yetiştiricilerinin bana aktardıklarından anlıyoruz. 'Doğum anomalileri' dediğimiz ve yavrularda olağan olmayan gelişim bozuklukları şeklinde görülen bu olaylar, yetiştiricilerde de bir korkuya neden olmakta. Bazen bu tür doğumların uğursuzluk getireceği sanılmaktadır. Halbuki bu olaylar tamamen tıbben açıklanabilecek durumdadır.

Doğum anomalileri her tür canlıda görülebilir. Yavrulardaki doğum anomalilerinde, normal veya erken doğum sonucu, alışılagelen şekilde olmayan görüntü, bozuklukları vardır. Örneğin; kiminin ayak sayısı eksik veya fazla, kiminin başı büyük veya küçük, kiminin yüzü farklı görünüşlerde ve buna benzer normal dışı durumlar görülür" dedi.


Yavrularda görülen bu tür normal dışı oluşumların, genellikle yavrunun anne karnında daha yeni döllenmiş yumurtadan yavru haline geçmeye başladığı evredeyken, çeşitli kimyasal maddelerle karşılaşmalarından veya annenin normal olmayan fiziksel koşullardan etkilenmesinden meydana gelebileceğine dikkat çeken Doğan Özdemir, "Özellikle yetiştiricilerimiz normalin çok üstünde, gereksiz ve sakıncalı ilaçlar kullanmaktadır. Bu konuda maalesef meslek camiasından bazı kişilerde sadece ticari amaçlarla adeta bunu desteklemektedirler.

Gebe hayvanların hiç kullanmaması, yada gebeliğin belirli dönemlerinde kullanılmaması gereken ilaçlar ve bazı aşılar fazlaca ve sorumsuzca kullanılmaktadır. İlacın zorunlu olduğu zaman kullanıldığında can kurtarıcı, ama gereksiz kullanıldığında bir zehir olduğu asla unutulmamalıdır. İlaç; mutlaka veteriner hekim tarafından önerilmeli ve söylediği şekil ve dozlarda kullanılmalıdır. Yoksa hem paranız, hem hayvanın canı tehlikeye girecektir" diye konuştu.


Samsun-Sinop Veteriner Hekimleri Odası Sinop İl Temsilcisi Doğan Özdemir, ayrıca hayvanların kan yakınlığı denilen, aynı ahırda büyüyen erkek hayvanlarca gebe bırakılması da bu tür anomalilere neden olabileceğini ifade ederek, "Gebe hayvanların aşırı derecede normal dışı fiziksel koşullara; örneğin sıcak-soğuk, koşturma, aç bırakma gibi bir çok nedene maruz kalması da anomali nedeni olabilir. Yedirilen yemlerin kalitesiz, küflü ya da bozuk olması da nedenler arasındadır. Tarlaya-bahçeye atılan kimyasal ilaç ve gübreler, sonuçta yem olarak hayvanlara yedirilmekte ve yavruda anomalilere neden olabilmektedir" açıklamasında bulundu.

İha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 09:42:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?