5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Aşırı avlanma ekosistemi bozuyor

Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı ve Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Bat, hamsinin normal tüketim seviyesinden fazla avlanmasının Karadeniz'de ekosistemi olumsuz yönde etkilediğini söyledi.


Doğal olarak besin zincirinde ya da ağında yer alan organizmalardan herhangi birinin yok edilmesinin ekosistemdeki dengeyi alt üst edebileceğini belirten Levent Bat, zincirin ilk basamaklarındaki bir organizmanın yok edilmesi durumunda, kendinden sonra gelen çok sayıda organizmanın çok şiddetli bir etkiye maruz kalacağını kaydetti.

Yüzyıllardır Karadeniz insanının önemli besin kaynağını oluşturan balık nesli için son yıllarda tehlike çanları çalmaya başladığını dile getiren Bat, "Karadeniz'de yaşayan tüm canlılar ve bunların arasındaki ilişkiler yumağı diye tanımlayabileceğimiz bu besin ağında, hamsi son derece önemli bir yerdedir. Son yıllarda giderek artan hamsi avcılığı sadece bu tür açısından değil, tüm Karadeniz'in ekosistemini çok şiddetli biçimde etkileyeceğinden önemlidir. Aşırı yapılan avcılık Karadeniz'de ekosistemi olumsuz yönde etkiliyor. Bunda etken olan iki temel olaydan biri aşırı avcılık, diğeri potansiyel bir tehlike olan kirliliktir. Bir balık popülasyonunun azalması veya küçülmeye
başlaması, buna bağlı olarak balıkların yaş gruplarının azalması popülasyondaki doğal ölüm oranının yüksek olmasıyla açıklanabilir. Dengesiz ve sürekli yapılan avcılık ortamında balık stokları mutlaka azalacaktır" diye konuştu.
Bat, Karadeniz'de hamsi veriminin giderek düşmesi hatta yok olma sürecine girmesinin başlıca nedeninin çoğalan ve av kapasiteleri artan balıkçı gemileriyle avlanma ve daha yaşını doldurmamış balıkların avlanması olduğunu da sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 14:18:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?