3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Atık sular deniz yaşamını tehdit ediyor

Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Bat, kent atık sularının arıtmaya tabi tutulmadan denizlere deşarj edilmesinin, denizlerdeki yaşamı olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Bilim adamlarının 2000 yılında Sinop kıyılarında yaptığı çalışma sonucunda belirlenen kirlilik yüklerinin ele alındığında, nitrat azotu yükünde ortalama 2.5 kat artış, askıda katı madde yükünde ise yaklaşık 1.5 kat artış gösterdiğinin anlaşıldığını belirten Prof. Dr. Levent Bat, "Sinop kıyılarında erozyona maruz kalan bölgelerde askıda bulunan katı madde yükünde artışlar olduğu, bu durumun sudaki canlıların oksijen gereksinimlerinin tam olarak karşılanamaması ve güneş ışığının su içerisine nüfus etmesini güçleştirmesi bakımından önem teşkil ettiği söylenebilmektedir" dedi.

Sonuç olarak, nitrat azotunun kıyılarda artış göstermenin ana nedeninin, kent sularının arıtıma tabi tutulmadan denizlere deşarj edilmesi olduğunu kaydeden Sinop Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Levent Bat, "Özellikle bu tip atık sular içeriklerinde, bol miktarda nitrat ve nitrit azotu bulundurmaktadırlar. Bu durum, denizlerimizde artan azot miktarı, ortamdaki oksijen değerinin etkilenmesi ve aşırı artışı durumunda canlı hayatının tehlikeye düşmesi gibi sonuçlar doğurabilmektedir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ocak 2008 Perşembe 14:29:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?