3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Avrupalı Sinoplular eğlencede buluştu

Avrupalı Sinoplular Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (ASİDER) tarafından, Almanya’nın Delmenhorst şehrinde şölen düzenlendi.

Eğitimine katkı amaçlı gerçekleştirilen şölene Almanya ve Hollanda’dan çok sayıda Sinoplu katıldı. Yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı şölenden elde edilen gelirin ise Sinop’ta yapımı devam eden fakülteye bağışlanacağı belirtildi.

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletine bağlı Delmenhorst kentinde bulunan Delmeburg salonunda, bölge sorumluları olarak ASİDER Başkan Yardımcısı Sabri Çınar ve Komite Başkanı Tamer Sert tarafından organize edilen şölene, Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, Erfelek Belediye Başkanı İbrahim Felek, Hannover Başkonsolos Yardımcısı Nurcan İpekçi, Muavin Konsolos Yılmaz Sönmez, Türkiye’nin Bremen Fahri Başkonsolosu Karl H. Grabbe, Delmenhorst Belediye Başkanı Carsten Schwettmann, Aşağı Saksonya Eyalet Milletvekili Christian Dürr, Delmenhorst Belediye Meclisi Üyesi Murat Kalmış, Hollanda Sinoplular Derneği Başkanı Hikmet Kurt, Bremen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hagen Lichtenberg olmak üzere bölgede bulunan çeşitli sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katıldı.

Gecede, ASİDER Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Dinçel ve Yönetim Kurulu üyelerinden Sabri Çınar, Hayrettin Kuru, Hüseyin Usta, Satılmış Demirci, Şükrü Doğru, Mursel Gür ve Erdal Altuntaş ile Onursal Başkanı Hasan Bozkurt da hazır bulundu.

Şölene, programlarından dolayı katılamayan Sinop Valisi Zeki Şanal da, telefonla bağlanarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Türkçe olarak "Merhaba arkadaşlar" sözleriyle konuşmasına başlayan Delmenhorst Belediye Başkanı Carsten Schwettmann da yardımlaşmanın önemine değindikten sonra, düşünülen projenin tamamlanmasını temenni etti.

Gecede bulunmasından dolayı duyduğu memnuniyetini ifade ederek sözlerine başlayan Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ise Türkiye’den 40 yıl önce medeni cesaret göstererek Avrupa’ya giden ilk nesle takdirlerini belirtti. Yılmazer, "Burada, AB’ye girme aşamasında olan Türkiye’mizin gözü ve kulağı olan sizler, ülkenizi en iyi bir şekilde temsil etmelisiniz. Ülkenizi unutmayınız. İzine gelirken de Alman dostlarınızı birlikte getiriniz. Sizleri Sinop’a davet ediyorum" dedi.

Konuşma sonunda her iki kentin belediye başkanları birbirlerine hediyeler verdiler. Delmenhorst Belediye Başkanı bir buket çiçek ile ’’Hoş geldiniz’’ derken, Sinop Belediye Başkanı ise, gecenin anısına Karadeniz’in simgesi olan el yapımı bir kotra maketi hediye etti.
Ayrıca, Sinop ile Delmenhorst’un kardeş kent olması için Sinop Belediye Başkanı tarafından girişimde bulunulduğu öğrenilen gecede, Başkan C. Schwettmann’ın teklife olumlu baktığını ve teklifi meclise götürerek değerlendireceklerini söyledi.

Programın eğlence bölümünde, Sinoplu olan Yavuz Kardeşler davul zurna ekibi, Delmenhorst Türk Folklor Ekibi, Solist Murat Kanar ve Gurup Doğuş yer aldı. Temsili Nasreddin Hoca da çocuklara şeker dağıtarak onları eğlendirdi. Zengin tombala çekilişinin de yer aldığı gecenin yemek bölümünde ise ASİDER şölenlerinin vazgeçilmezi olan Sinop usulü "Keşkek" ikram edildi.

almanya
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2004 Pazartesi 14:45:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tolga erdogan IP: 194.27.153.xxx Tarih : 12.10.2006 12:39:38
sinopluların gurbet ellerde bıle bırbırlerınden kopmadıgını ve herkesın kardeslık cercevesınde bır topluluk oldugunu gosterdıgınız ıcın tesekkurler