3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Balatlar Kilisesi'nin potansiyeli var

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Bizanslılar tarafından M.S. 660 yılında yapılan Balatlar Kilisesi'nin Meryem Ana Manastırı'nı dahi geride bırakacak potansiyelde olduğunu söyledi. 

Balatlar Kilisesi'nin geniş çaplı kazı programı sonrası Trabzon'daki Meryem Ana Manastırı'nı turist potansiyeli bakımından geride bırakacağını kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Tosun, Sinop limanına gelecek olan kruvaziyer gemileriyle birlikte mekanın Hıristiyanların hac görevleri için en önemli uğrak yeri haline geleceğini ifade etti. Hikmet Tosun, Balatlar'ın sadece bir kilise değil eski bir saray ve manastır olma özelliğine sahip olduğunu belirterek, şu anki kalıntılar altında gün ışığına çıkmayı bekleyen eşsiz bir tarih mirasının yattığını söyledi. Tosun, "Balatlar Kilisesi bizim için potansiyel bir değer. Bu alan kiliseden öte bir manastır ve tarihi bir kültür merkezi. Alanda kazı çalışması yapacağız. Çok önemli bulguların çıkacağına inanıyoruz. Karadeniz'e gelen turist gemileri Trabzon'a gidiş nedenlerini Meryem Ana'ya bağlıyorlar. Balatlar Kilisesi ve Manastırı, Meryem Ana'dan daha önemli ve öncelikli hale gelecek. Biz turizm fuarlarına gittiğimizde çok sayıda yabancı Sinoplu olduğumuzu duyunca hemen Balatlar Kilisesi'ni sormakta. 3-4 medeniyeti kapsayan bu yapı Hıristiyan aleminin mezhep çatışmalarında zarar görmüş, altında eşsiz bir tarihi mirasın olduğuna inanıyoruz. En eski kiliselerden bir tanesi. Biz bu alanı çalışmalarımız sonrası ayağa kaldırıp turizme kazandıracağız" dedi. 

Tosun, Balatlar Kilisesi'nin devamında bulunan su sarnıçlarının da çalışmalar kapsamında ayağa kaldırılacağını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2008 Cuma 16:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ahmet erol IP: 78.176.176.xxx Tarih : 31.03.2008 22:57:29

Her halde bu söylenen cekler ve cakların yapılması M.S 2300 yılında gerçekleşir.