3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Balıkçılar kotalara uymadı

Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, balıkçıların konulan kotalara uymadığını belirterek, "Eğer hamside biterse Karadeniz'de bu iş biter" dedi.


Balıkçıların hamsiye getirilen kotalara uymaması piyasayı şişirdi. Bol avlanan hamside arz ve talebin dengelememesi nedeniyle Karadeniz hamsisi 1.5 YTL'ye kadar düştü.

Tonlarca hamsi balık unu fabrikalarına dökme olarak gönderiliyor. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, balıkçıların konulan kotalara uymadığını belirterek, hamsinin Karadeniz'de giderek tükendiğini söyledi. Hamsi bollaştı diye o kaynağı tüketmenin bir manasının olmadığı belirten Ali Bayrak, "Dünyanın hiçbir yerinde bu denli bir katliam yok. Başta hamsi olmak üzere balık türlerimiz ne yazık ki tükenme noktasına geldi. İşin gerçeği biz balığı usulsüz ve kuraldışı avlanmamız nedeniyle bitiriyoruz. Her geçen gün iş biraz daha kötüye gidiyor. Buna ne yazık ki konulan kotalarda mani olamıyor" dedi.


Özellikle Batı Karadeniz'de balıkçıların kotalara uymadığını kaydeden Ali Bayrak, "Balıkçımızın hamside konulan kotaya uymaması, aslında kendi bindiği dalı kesmesi anlamına geliyor. Bunu çok defalar anlatıyoruz. Özellikle İnebolu tarafından kotalara uyulmadığını görüyoruz. Kotayı ne yazık ki tutturamadık. Arz-talep dengesini kuramayınca, avlanması gerekenden fazla hamsi avlanınca, balıkçı para da kazanamıyor. Bu sefer dökme olarak balık unu fabrikalarına gönderiliyor. Tabi dökmede kota diye bir şey yok.
Geleceğe pek umutlu bakamıyorum. Eğer hamside biterse Karadeniz'de bu iş biter" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 14:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?