3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Balıkçılar Vali Şanal'dan destek istedi

Sinoplu balıkçılar Vali Zeki Şanal'ı makamında ziyaret ederek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından denizlerdeki avcılığı düzenleyecek olan 5 yıllık sirkülerde, Sinop'ta algarna avcılığına izin verilmemesi yönünde girişimlerde bulunulmasını istedi.

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak başkanlığında, Sinop merkez ve ilçelerde faaliyet gösteren birliğe bağlı 6 balıkçı kooperatifinin başkanları düzeyinde gerçekleşen ziyaret sırasında balıkçılar, yapılacak algarna avcılığının dip balıkçılığını yok edeceğini söyledi.

Konuyla ilgili hazırladıkları raporu Vali Zeki Şanal'a sunan Birlik Başkanı Ali Bayrak, Vali Şanal'ın geçen yıllarda gerçekleştirdiği girişimleri sonucunda Sinop'ta algarna avcılığının yasaklandığını, ancak yeni sirkülerden endişeli olduklarını kaydetti.

Bayrak, "Şu anda Samsun bölgesindeki bazı balıkçıların siyasi baskı kurarak, Sinop'un algarna avcılığına açılması yününde girişimlerinin olduğunu biliyoruz. Biz salyangoz avcılığına karşı değiliz. Zaten avlanmalıda. Ancak salyangoz avlanırken algarnayla avlanmasın. Biz salyangozun sepetle yada dalarak avlanmasından yanayız. Algarna deniz dibini adeta kürüyerek, dip balıklarını, özellikle kalkan balıklarını perişan ediyor ve ekolojiyi bozuyor. Samsunlu balıkçılar, kendi bölgelerinde algarna yüzünden dip balıklarını tüketti. Şimdi aynı durumu bölgemizde yapmayı istiyorlar. Biz buna karşıyız" dedi.

Bayrak ayrıca Vali Şanal'dan, tüm bölge balıkçılarının ve halkın tamamının müşterek arzusunun Güzelceçay'dan Türkeli ilçe sınırları da dahil algarna ile savcılığının yeni sirkülerde yasaklanmasını istediklerini sözlerine ekledi. Vali Şanal ise Sinop sahillerinin ve denizdeki ekolojik dengenin korunması adına bu konuda balıkçılara gereken desteğin verileceğini kaydetti.

.
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2008 Cuma 13:39:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
yasemin IP: 212.156.214.xxx Tarih : 30.05.2008 14:44:55

balıkçıklarımızın bu konuda duyarlı olmaları sevindirici. kendileri de biliyorlar ki bu gidişle yakında denizde balık kalmayacak. Eğer devlet algarna ile avcılağa izin verirse de peşini bırakmasınlar. eğer halkı da alırlarsa arkalarına buna izin verilmez. tebrik ediyorum.