3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Balıkçılar yeni sezona hazırlanıyor

Karadeniz'de, av yasağının sona ereceği 1 Eylül'de 'Vira Bismillah' diyerek denize açılacak olan balıkçılar, son hazırlıklarını sürdürüyor.


Av yasağının sona ermesine sayılı günler kala denizlere açılacak olan balıkçıları yeni sezon heyecanı sardı.

Sinop ve çevresinde denize açılacak yaklaşık bin 500 balıkçı teknesinde, ağlar ve malzemeler son defa kontrol ediliyor. Sinop balıkçı barınağında demirli balıkçı teknelerinin tamir ve bakımları sürdürülürken, ağlarında son bakım ve kontrolleri balıkçılar tarafından yapılıyor.


Yeni sezondan oldukça umutlu olduklarını belirten Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Ali Bayrak, hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Balıkçıların palamut avlarken boy yasağına uymalarını isteyen Ali Bayrak, "Şu an son hazırlıklar yapılıyor. Palamudun bu yıl bol olacağı kanaatindeyiz. Arz talep dengesini ayarlayıp balığın para etmesi önemli. Biz balıkçılarımıza yasaklara uymalarını istiyoruz. 25 santimetrenin altındaki palamutları avlamasınlar. Bu belki zor bir iş ama istenirse uygulanabilir. Palamut 15 Eylül'e kadar ekonomik boyuta ulaşacaktır" dedi.


Bu yıl balıkçılıkta büyük bir reform yapıldığını ve hamside ilk defa kota uygulamasının başlayacağını belirten Ali Bayrak, şöyle konuştu: "Hamside kota uygulaması balıkçılığımızın sürdürülebilir olması için çok önemli. Bu yıl kotayla birlikte kasalara önceden olduğu gibi 20 kilo hamsi konulmayacak, yaklaşık 12 kilo hamsi konulacak. Bu da hamsinin tüketiciye daha hijyenik ve sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayacak. Dökme hamsi konusunda da kota uygulamaları başlıyor. Yani sürdürülebilir balıkçılığın
Türkiye'deki tahsisi için genel müdürlüğümüzle birlikte çalışmalarımız sürüyor."

İha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 14:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?