3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Başkanın oteli mühürlendi

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer'in ortağı olduğu lüks otel binası, 'kıyı kenar çizgisinin ihlal edildiği' gerekçesiyle mühürlenerek kapatıldı.


İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerince ÇED Yönetmeliği'nin 19/A Maddesi gereğince mühürlenen 3 yıldızlı otel binasının tüm rezervasyonları iptal edildi. Kapatma kararına tepki gösteren ve büyük çapta maddi ve manevi zarara uğradıklarını belirten Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, giriş ve çıkış kapıları mühürlenen Gelincik Mahallesi'ndeki 'Kumsal Hotel' önünde açıklama yaptı. Vali Zeki Şanal'ı sert bir dille eleştiren Yılmazer, konuyla ilgili mahkemeye başvurduklarını söyledi. Vali Zeki Şanal ise sadece kanunların uyguladığını kaydetti.


Yaptığı açıklamada, verilen kararda istinat edilen kıyı kenar çizgisinin ihlali konusunun gerçeği yansıtmadığını ve kararda kasıt olduğunu ileri süren Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, "Kıyı kenar çizgisini 2 metre 60 santimetre ihlal edildiğimiz iddia ediliyor. Bu sayın valiye göre böyle. Belediyenin 1988 yılındaki imar paftalarına göre en küçük bir ihlalimiz söz konusu değil. Ama onlar 1977 yılındaki imar planına göre bu iddiada bulunuyorlar. Sayın Başbakanım TOKİ'ye talimat veriyor. Sinop'tan başlamak üzere Karadeniz'de oteller yapılmasını istiyor. Ama birileri taşın altına elini koyuyor, birileri de geliyor bu tür tesisleri kapatıyor. Bu ilin kurtuluşunu turizme bağlayanlar ve bu tür tesislerin açılışlarında aslanlar gibi kükreyenler, birileri taşın altına elini değil başını koyarak böyle tesisler açtıkları zaman gelip kapatıyorlar. Hem de bayram arifesinde bu yapılıyor. Neden? Çünkü bu otel bayramda dolu. Şimdi biz mahkeme sürecini başlattık. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermezse sadece bayramda 100-150 bin YTL zararımız olacak. Ancak biz hukukun üstünlüğüne inanıyoruz" dedi.


Temmuz ayında çıkan yeni yönetmelikle birlikte kendi kapasitelerindeki otellerin ÇED raporu alma gerekliliğinin ortadan kalktığını belirten Başkan Yılmazer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a çağrıda bulundu. Yılmazer, "KOBİ yatırım belgesi almak için ÇED yönetmeliğine göre belge almamız gerekiyordu. Biz onun için müracaat ettik. Bize belge vermeleri gerekirken, 17 Temmuz 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan ÇED Yönetmeliği'ndeki değişiklikle bizim gibi yatak kapasitelerdeki otellerin ÇED raporu almasına gerek kalmadı. KOBİ yatırım belgesini bize veriyorlar. Ama buna rağmen Çevre ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla vali geliyor, burayı kapattırıyor. Burada keyfiyet var. Talimatlar var. Bu konuda Sayın Başbakanım ve İçişleri Bakanımıza sesleniyorum, lütfen buraya yetkilileri göndersinler ve gerekli incelemeleri yaptırsınlar" diye konuştu.
Bu arada, Sinop İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından yazılı bir açıklama yapılarak, konuya ilişkin bilgi verildi. Açıklamada söz konusu işletmenin 28 Mayıs 2008 tarihinde 'ÇED Gerekli Değildir Belgesi' için müdürlüğe müracaat ettiğini, başvuru sonrası başlatılan çalışma kapsamında İl Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ve Sinop Belediyesi'nden görüş istendiği kaydedildi. Buna istinaden Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü tarafından otel inşaatında Kıyı Kanunu ve İmar Kanunu hükümlerine aykırı durumların tespit edildiğine dair görüşün İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bildirildiğini belirten açıklamada şöyle denildi: "Faaliyet sahibi Sinop Belediye Başkanlığı'ndan tekrar görüş alarak, proje tanıtım dosyasını 'ÇED Gerekli Değildir Belgesi' verilmesi talebiyle 18 Temmuz 2008 tarihli dilekçesi ekinde kurumumuza sunmuştur. Bunun üzerine söz konusu faaliyetle ilgili olarak dosyayla ilgili bilgi-belgeler de gönderilerek izlenecek yol ve uygulanacak prosedür hakkında bakanlığımıza görüş sorulması zorunluluğu olmuştur.

31 Temmuz 2008 tarihli görüş yazımıza cevaben alınan 19 Ağustos 2008 tarihli bakanlığımızın talimatlarında, söz konusu faaliyetin 16 Aralık 2003 tarih ve 25318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'ÇED Yönetmeliği' kapsamında değerlendirilmesi gerektiği müdürlüğümüze bildirilmiştir. Bakanlığımızın yazmış olduğu talimat çerçevesinde söz konusu faaliyet ile ilgili mevzuat değerlendirilmesi yapılmış ve 15 Eylül 2008 tarihli valilik makamı oluru doğrultusunda müdürlüğümüz tarafından ilgili tesis sahiplerine bilgilendirme yapılarak faaliyetin durdurulması işlemi gerçekleştirilmiştir."

iha
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2008 Çarşamba 12:36:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?