3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Boyabat'ta mera ıslahı

Sinop'un Boyabat ilçesinde "Mera Islahı ve Amenajmanı Projesi" kapsamında 180 dekarlık mera alanında tohumlama çalışması yapıldı. Eğlence köyünde gerçekleştirilen ıslah çalışması kapsamında, merada önce toprak tahlili yapılarak mevcut bitki örtüsündeki çeşitlilik incelendi.

Ekim yapılacak alanın, ekimden bir hafta önce 3 bin 400 kilogram amonyum sülfat ve bin 800 kilogram mono amonyum fosfat ile gübrelenerek bitki beslenmesi için gerekli olan minerallerin eksiklikleri kimyasal gübre takviyesi ile tamamlandığını belirten Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, uygulamanın Sinop'ta ilk defa yapıldığını söyledi.

Yetkililer, "Şartların oluşturulması ardından ekim yapılacak tarihte çiftçilere ait 8 adet traktör merada kazayağı tırmık çekerek toprağı işlerken, alınan yem bitkisi tohumları arazide harmanlanarak traktörlerin peşinden 15 kişi tarafından elle serpme yöntemi ile meraya atıldı. Tohum kapama işlemi dişli tırmık-taban kombinasyonu çekilerek yapıldı. Mera ıslah ve amenajmanı çalışmaları kapsamında ilimizde ilk kez tohumlama yöntemi burada uygulandı. Bitkilerin çıkış ve büyümesinden sonra yeterli kök gelişiminin sağlanması için ilk yıl otlatma yapılmayacak olmasına rağmen, devamında uygulanacak otlatma yönetimi ile uzun yıllar yüksek verim ve kaliteli yem elde etmenin temelleri atıldı.

Köy muhtarı ve çiftçilerin, çalışma sırasında gösterdikleri hassasiyeti meranın korunması ve kullanılması sırasında da göstereceklerine inanıyor, değerli katkılarından dolayı emeği geçen bütün çiftçilerimize teşekkür ediyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2008 Çarşamba 14:57:33
Güncelleme :19 Mart 2008 Çarşamba 15:08:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?