3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Bulmaca sevgisi

Sinop'ta bulmaca meraklısı bir kişi, yıllarca gazete ve mecmualarda çıkan bulmacaların yaklaşık 110 bin soru ve cevabından oluşan 3 ciltlik büyük bir ansiklopedik sözlük yaptı. 

Gençlik ve Spor Müdürlüğü Sinop Şube Müdürlüğü görevini yaparken 5 yıl önce emekli olan 57 yaşındaki Şeyda Yılmaz, bulmaca merakı yüzünden ansiklopedi hazırladı. 15 yıldır tüm mecmua ve gazetelerde yer alan bulmacaları çözen Şeyda Yılmaz, bulmacalarda çıkan tüm soru ve cevapları derleyerek 3 ciltlik ansiklopedik bir sözlük hazırladı. 1992 yılında bir gazetenin bulmaca kategorisindeki Türkiye elemelerine katılması üzerine merakının arttığını söyleyen Şeyda Yılmaz, 2000 yılında bulmaca yarışmasında 350 kişi arasında ilk 10'a girdiğini söyledi. İlk önceleri kendisine kaynak olması açısından bulmacalarda çıkan bilmediği kelimeleri kaleme almaya başladığını belirten Yılmaz, "Daha sonra baktım ki çıkan her soru ve karşılığı olan kelimeler çoğalmaya başladı. Merakım ve ilgim giderek arttı. Akşam evime geldiğimde masama oturur, bulmacaları bir tarafa ansiklopedileri bir tarafa koyar, gecenin geç saatlerine kadar bunun üzerinde çalışırdım. Bu yıllarca böyle devam etti. 15 yıl her akşam yazdım çizdim. Ailemden tepki almadım. Onlar da benim bu hobime belli bir süre sonra alıştılar. Bir nevi pöstekide tüy saymak gibi bir şey yaptım" dedi. 

110 bin kelimenin üzerinde bir birikimin yer aldığı ansiklopedik bulmaca sözlüğünün bin 166 sayfa olduğunu ifade eden Yılmaz, "Normal sözlüklerin ters çevrilmiş hali. Normal sözlüklerde kelimeler baz alınarak hazırlanır. Benim hazırladığım bulmaca sözlüğü ise sorulan soruların alfabetik sıralamaya göre yerleştirilmesiyle oluştu. Herhangi bir bulmacada çıkan soruyu ansiklopedimde alfabetik düzene göre bularak karşılığı olan kelimeyi bulabilmek mümkün. Hatta birçok kişi bilemediği sorular için beni çok defa telefonla arayıp cevabını öğrenmek istiyor" diye konuştu.
 
Bulmaca meraklısı Şeyda Yılmaz, büyük bir kaynak teşkil eden bulmaca ansiklopedisini ayrıca CD ortamına da aktardığını ve sözlüğü matbu hale getirmek istediğini sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2008 Cuma 16:24:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?