2
Mayıs
2024
Perşembe
SİNOP

Büyük kazı tekrar başladı

SİNOP'TA BÜYÜK KAZI TEKRAR BAŞLADI

Sinop Tarihi Balatlar Kilisesi'nde geçen yıl başlayan ve eylül ayında ara verilen arkeolojik kazılarının bu yılki bölümü 35 kişilik ekiple başladı.

20 yıl sürmesi planlanan kazıya Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat tarihi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Gülgün Köroğlu başkanlık ediyor. 2010 yılında başlatılan kazı çalışmaların, Avrupa Birliği (AB) destekli olarak uygulanan Sinop Alan Yönetimi Projesi dahilinde yürütüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Köroğlu, uzun soluklu olacak olan kazı çalışmasında, birçok tarihi buluntunun gün yüzüne çıkartılmasının hedeflendiğini söyledi. Köroğlu, "4 -5. yüzyıla ait Roma hamam yapısını gün yüzüne çıkartmayı planlıyoruz. İlk çalışmalarımızda mimari restorasyon ile duvar resmi onarımı ile başlayacağız. Kazı yapılan alanda bulunan yapı ise 15. yüzyıldan sonra Rum kilisesi olarak kullanılmış küçük bir şapel çok tahrip edilmiş bir yapı. Burası ile etrafında bulunan farklı yapıların da uzun süre alacak bir restorasyonuna başlamış olacağız. Bunlara yeni işlevler verme, yani arkeolojik park veya bir açık hava müzesi işlevi vermeyi planlıyoruz. Türkiye'deki önemli üniversitelerden yerli yabancı bilim insanlarının bulunduğu geniş bir ekibimiz var. Bu proje süre itibari ile 20 yıl sürmesi hedefleniyor" dedi.

Sinop İl Kültür Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise bu yılki çalışmalarda geçen yıldan daha önemli bulgular elde edeceklerine inandıklarını söyledi. Geçen yıl yapılan kazılarda kilise harabesi çevresinde çok sayıda insan iskeletine de rastlanılmıştı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Temmuz 2011 Salı 17:45:05
Güncelleme :7 Temmuz 2011 Perşembe 17:54:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?