5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Çiftçi başına düşen toprak

Sinop İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, AB ülkelerinde çiftçi başına düşen tarım arazisi miktarının 175 dekarken, Türkiye'de bu rakamın 55 dekar olduğunu söyledi.


Sinop Valiliği tarafından kurumların çalışmalarını kamuoyuyla paylaşmasını sağlamak amacıya yürütülen çalışmalar kapsamında başlatılan brifing uygulamasına İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü ile devam edildi. Polisevinde gerçekleştirilen programa Vali M. Hakan Güvençer, daire müdürleri, Sinop Spastik Engelliler Derneği üyeleri ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.


İl genelinde sürdürülen tarımsal çalışmalar hakkında bilgi veren İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, Türkiye'de çiftçi başına düşen arazi miktarının 55 dekar, bu ortalamanın Sinop'ta da 36 dekara düştüğünü söyledi. İpek Avrupa Birliği ülkelerinde ise bu rakamın 175 dekar olduğunu söyledi. İpek, "Türkiye'nin en büyük sorunu küçük ve parçalı arazilerdir.

Bakanlığımızın hızlandırılmış kadastroda olduğu gibi tüm arazilerin toplulaştırılmasıyla ilgili çalışma yürütülmektedir. Boyabat'ta 12, Durağan'da 5, Saraydüzü'nde 1 olmak üzere 18 köyde toplulaştırma çalışması yürütülmektedir. İlimizde 1 adet baraj, 16 adet gölet bulunmakta olup, sulanan alan 24 bin 402 hektardır" dedi.


2008 yılı itibariyle il genelindeki arazi konumlarını sinevizyon eşliğinde gösteren Sıddık İpek, "Üzerinde tarım yapılabilen 222 bin 379 hektar olup, arazi engebeli, çok parçalı ve yüzde 86 oranında su erozyonuna açıktır. Yörenin dağlık ve ormanlık oluşu nedeniyle dere ve ırmak kenarlarında düzlüklere rastlanır. Kullanılmayan tarım alanı 97 bin 295 hektardır.

Tarla olarak kullanılan alan 76 bin 989 hektar, meyve üretimi yapılan alan 2 bin 878 hektardır. 3 bin 333 hektar alanda sebze üretimi yapılmakta olup, 28 bin 847 hektarlık alan nadasa bırakılmış, 13 bin 37 hektarlık alan ise çayır ve mera olarak kullanılmaktadır" diye konuştu.
Brifingde İl Sosyal Hizmetler Müdürü Mustafa Tosun da kurum çalışmaları hakkında bilgi verdi.

İha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 12:25:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?