5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Çin'deki olaylar kınandı

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Kuru, Gazi Üniversitesi'nde görevli 200 öğretim üyesi adına bir mesaj yayınlayarak Doğu Türkistan'da Çin tarafından sürdürülen katliamları kınadı.


26 Haziran tarihinde Çin'in Guang Dong eyaletinin Şao Güan şehrindeki bir oyuncak fabrikasında zorla çalıştırılmaya götürülen Doğu Türkistanlı genç kızlara, zorla Çinlilerle fuhuş yapmaya zolandığını hatırlatan Emin Kuru, burada genç kızların zorla Çinlilerle evliliğe zorlanarak asimilasyona tabi tutulduğunu söyledi. Doç. Dr. Kuru, "Bu duruma tahammül edemeyen Doğu Türkistanlı Türk gençleri Türk kızlarını kurtarmaya çalışmışlardır. Türk kızlarının ırzlarını korumaya çalışan Türklere sopa ve demirle
saldıran binlerce Çinli, 2 Türk'ü öldürmüş, yüz kadarını yaralamıştır. Bu olayı protesto etmek için Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de toplanan çoğu üniversite öğrencisi gençlerin oluşturduğu gruba, Çin güçleri silahla karşılık vermiş, binden fazla insanın ölümüne sebep olmuşlardır. 1949 yılından itibaren Çin Halk Cumhuriyeti'nin sistematik olarak sürdürdüğü Türkleri o coğrafyada, Çinlilerin Sincan adını verdikleri kadim vatanları, Doğu Türkistan'da yok etme politikası zalimce yürürlüğe konulmuştur.,


Çin'de esir muamelesi gören Uygur Türklerine reva görülen zulme, şiddete, soykırıma tepki gösteren üniversite öğrencileri ve Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın vahşice katledilmelerini kınıyor, bu lanetleme mesajını dünyanın neresinde bir Türk varsa ileterek gök kubbeyi çığlıkları ile doldurarak kavim kardeşliğimizin gereğini yerine getirilmesini istiyoruz" dedi.
Yaşananların bir daha yaşanmaması için susan dünyayı insanlık adına, bu insanlık dışı soykırım ve vahşetin bir daha tekrarlanmamasının garanti altına alınmasını tüm akademisyenler olarak istediklerini kaydeden Kuru, "Bugün sağ duyu ve insanın olduğu her kuruluşun bu vahşeti lanetlediğini görmekteyiz. Oysa Çin yönetimi ise insanlığın gözleri önünde katliamını ne yazık ki hala sürdürmektedir. Türkiye'nin ve dünyanın ikazına aldırış bile etmemektedirler. Şimdi ülkeyi yönetenlerden, iktidardan, muhalefettençelik bir yumruk gibi bu soykırım karşısında sıkıca kilitlenmelerini beklemekteyiz" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 19:20:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?