7
Mayıs
2024
Salı
SİNOP

Çöplükte alkışlı protesto

Sinop şehir çöplüğünün döküldüğü Kurtuyusu mevkiinde, çöp alanından sızan zehirli atık suların içme sularına karıştığını iddia eden köylüler, kendilerine destek veren Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Kulübü ve Sinop Çevre Dostları Derneği üyeleriyle birlikte bölgede yetkilileri protesto etti.

Çöp alanından sızan kirli suyun başında ateş yakan çevreciler ve köylüler, yetkililerin olayı umursamadığını iddia ederek, dakikalarca protesto alkışı yaptı. Bu arada çöp alanında sızan sulardan ve topraktan numune alan Çevre Kulübü üyeleri, alınan numunelerin üniversite laboratuarına götürülerek inceleneceğini söyledi.

OMÜ Çevre Kulübü Başkanı Umut Tatar, çöp alanından sızan suların yöredeki içme suyunu tamamen kullanılamaz hale getirdiğini belirterek, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'ye seslendi. Umut Tatar, "Sayın Çevre ve Orman Bakanımız'ın acaba Sinop'un Kurtkuyusu mevkiinden haberi var mıdır? Bu acı manzara AB hazırlığındaki Türkiye'ye ne yazık ki yakışmıyor. Aldığımız numuneleri üniversitemizde inceleyeceğiz. Raporlarımızı şu anda hocalarımız bekliyor. Sonuçlar çerçevesinde daha kapsamlı bir gezi planlıyoruz. Bu olayı geniş bir platforma yaymayı hedefliyoruz" dedi.

Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Özen ise, köylerin içme sularına adeta katran gibi çöp suların aktığını belirterek, "Bu vatandaşlarımıza içme suyu sağlayamıyoruz. İnsanlar burada son derece mağdur. Köylünün vücudunda toksik maddeler tespit edilmiştir. Konunun bir an önce çözülmesini istiyoruz. Bu insanların mağduriyetinin giderilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer ise, Meşedağ Katı Atık Projesi kapsamında en kısa zamanda Kurtkuyusu mevkiinin söz konusu kirlilikten kurtarılacağını belirterek, "Çöpün doğaya vahşi bir biçimde bırakılması insanımıza ve insanımızın geleceğine zarar veriyor. Atıkları dünyanın en son teknolojisiyle bertaraf etmek istiyoruz. Bizim şu anda uygulamaya koyduğumuz proje en son teknolojiyi içinde barındırıyor. Kısa süre içerisinde AB denetiminde Meşedağ mevkiinde yapılacak olan ve üç şehir merkezinin çöpünün toplanacağı modern tesis faaliyete geçtiğinde bu sıkıntılar tamamen giderilmiş olacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2005 Cumartesi 17:30:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?