3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Cumhuriyet kazanımları konferansı

Eski TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Tayfun Akgüner, cumhuriyetin biçimini ve içeriği veren unsurun, muhteva ve içerik olduğunu belirterek, cumhuriyetin demokrasiyi, dünyadaki uygulanış şekliyle demokrasinin de cumhuriyeti zorunlu kılmadığını söyledi.


Sinop Ticaret ve Sanayi Odası tarafından cumhuriyetin kuruluşunun 85. yılı kutlamaları kapsamında "Cumhuriyet ve Kazanımları" konulu konferans düzenlendi. Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen ve eski TRT Genel Müdürü Prof. Dr. Tayfun Akgüner'in konuşmacı olarak katıldığı konferansı Vali Zeki Şanal, Sinop Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu, eski Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Erol Derici, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile vatandaşlar izledi.


Konuşmasında cumhuriyetin demokrasiyle iç içe kavramlar olduğunu belirten Prof. Dr. Tayfun Akgüner, cumhuriyetle demokrasinin birbirinden ayırmanın zor olduğunu, ancak dünyadaki uygulanış şekillerinin farklı olduğunu söyledi. Birçok cumhuriyette demokratiklik niteliği olduğunu belirten Akgüner, "Öyleyse demokrasiyle cumhuriyet iç içe kavramlardır. Bunları birbirinden ayıklamak zor. Ancak, dünyadaki uygulanış şekilleriyle cumhuriyetin demokrasiyi, demokrasinin de cumhuriyeti zorunlu kılmıyor.

Demokrasisiz cumhuriyetler olduğu gibi, cumhuriyetsiz demokrasilerde oluyor. O zaman burada demokrasiyle cumhuriyet arasındaki fark, daha belirgin hale geliyor. Örneğin İngiltere demokrasinin beşiğidir. Öyle bilinir. Ama monarşidir. Cumhuriyet değildir. İran cumhuriyettir ama kendine özgü bir cumhuriyettir. Demokratik değildir. Cumhuriyet boş bir çerçevedir. İçini nasıl doldurursanız cumhuriyet o biçimi alır. Cumhuriyetin biçimini ve içeriğini veren, sınırlarını çizen, onu önemli ya da ikincil derecede bırakan muhteva ve içeriktir" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 31 Ekim 2008 Cuma 19:51:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?