3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Davalık restorasyon yeniden başlıyor

Sinop'ta, 3 bin 200 metre uzunluğundaki 4 bin yıllık tarihi Sinop Kalesi'nin mahkemeye takılan restorasyon süreci tekrar başlıyor.

2007 yılı sonunda tarihi kalenin röleve restorasyonu için açılan ihalenin iptali ardından, müteahhit firmaların itirazını değerlendiren mahkeme, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nü haklı buldu. İhalenin gelecek günlerde tekrarlanacağı bildirildi.

Konuyla ilgili bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, restorasyon için zaman kaybedilmeyeceğini söyledi. Tosun, "2007 yılının son aylarında kale ve surlarımızın tamamının bakanlığımızdan gelen ödenekle restorasyon ihalesini yapmıştık. Gerekli rekabet sağlanamadığından, ihaleyi yeniden yapmak üzere iptal ettik. İhaleye katılan firmalar iptalimiz hakkında dava açtılar. 7-8 aydır davanın sonuçlanmasını bekledik. Şu anda mahkeme bizi haklı buldu ve dava sonuçlandı. Önümüzdeki günlerde ilana çıkacağız ve ihale sürecini başlatacağız. Kısa süre içerisinde sayın bakanımızı da Sinop'a davet ederek, kale ve surlarının röleve ve restorasyon işiyle Tarihi Sinop Cezaevi'nin müştemilatının yani tarihi olmayan bölümlerinin yıkılması çalışmasını başlatacağız. Bu iki işi birlikte yürüteceğiz" diye konuştu.

Hikmet Tosun ayrıca, kuzey kale surlarının korunması amacıyla Kumkapı açıklarına yapılacak olan mendirek çalışmalarının başlayacağını belirterek, "Belediye imar tadilatını yaptı ve Ulaştırma Bakanlığı'na gönderdi. Bakanlıktan izin çıkması ardından bizim projemizle ilintili olarak, Kumkapı açıklarından geçecek olan deniz mendireği ihalesi yapılacak. Mendireğin 6.5 milyon YTL'lik parası da hazır. Şu anda belediyenin yaptığı imar tadilatının Ulaştırma Bakanlığı tarafından onaylanması bekleniyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2008 Çarşamba 18:14:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
güven kaya IP: 78.185.140.xxx Tarih : 14.08.2008 22:57:49

hayırlısı olsun sinop için yapılan bu tür çalışmalar sinop trizmine büyük ölçüde artış sağlyacaktır emeği geçenlere teşekkür eder saygılarımı sunarım GÜVEN KAYA