5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Dev amfora Sinop'un simgesi oldu

Sinop Belediyesi tarafından, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkılarıyla yaptırılarak kentin girişine yerleştirilen 6 metre boyundaki dev amfora, Sinop'un yeni simgesi oldu.


Asırlar önce zeytinyağı ve şarap ticaretinde kullanılan amforaların en eski vatanının Sinop olduğunu kanıtlamak üzere şehrin girişine dev amfora figürü yerleştirdiklerini belirten Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer, amforanın kentin tarihi yansıttığını söyledi. Yılmazer, "Sinop, antik çağlardan bu yana liman kenti olma özelliğini koruyor. Amforalar, antik çağlarda nakliyecilikte, taşımacılıkta kullanılan ve içerisinde sıvı malzemelerin konulduğu kaplardır. Amforaların dip kısmı sivri şeklinde olanlarda şarap, yuvarlak olan kaplarda ise zeytinyağı stoklanıyordu. O dönemlerde, gemilerle Sinop'tan Yalta'ya zeytinyağı ve şarapların bulunduğu binlerce Amforaların gemi taşımacılığıyla gönderildiği bilinmektedir" dedi.
Sinop-Gerze arasında bulunan Demirci köyünde önceki yıllarda Fransızlar tarafından yapılan kazılarda çok sayıda amfora fırınlarına rastlandığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun ise, "Bu durum, Sinop'un büyük bir amfora kenti olduğu gösteriyor. Bizde bunu pekiştirmek ve Sinop adına simgeleştirmek için heykeltıraş Aziz Kayadelen'le anlaşarak, amforayı 2 ay gibi kısa bir zamanda tamamlatarak şehrin giriş kısmına yerleştirdik" diye konuştu.
Aziz Kayadelen tarafından yapılan 6 metre boyundaki dev amforanın yaklaşık 8 bin TL'ye mal olduğu, malzeme olarak polyester, çimento ve çamur karışımının içerisine katılan kimyasal maddelerle yapılan amforanın, zaman içerisinde orijinal amfora görünümü kazanacağı belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 17:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?