3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Dip balıkçılığı bitiyor

Küresel ısınmanın Karadeniz'deki dip balıkçılığını bitirdiği belirtildi.

Dünya genelinde giderek kendini gösteren küresel ısınmanın neden olduğu deniz suyu sıcaklığındaki ani sıcaklık değişimleri ve olağan fırtınaların oldukça sert geçmesi Karadeniz'deki dip balıkçılığını olumsuz yönde etkilediği ifade edildi.

Günlerdir denize açılan Sinoplu balıkçılar elleri boş Sinop Limanı'na dönüyor ve denizden boş çektikleri ağların yosunlarını temizliyor. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, özellikle dip balıkçısının zor günler geçirdiğini söyledi.

Ali Bayrak, "Şu anda kıyı balıkçılarımız dip avı atmakla kalkan avlamak için çaba sarf ediyorlar. Maalesef denizlerimizde küresel ısınmanın etkisiyle kalkan yok diyebiliriz.
Bir iki balık mazot paramızı bile karşılamıyor. Deniz suyu şu anda 7-8 derece civarında. Balıkların bu soğukta hareketlenmesi mümkün değil. Dip avcıları bu balığı tutabilmeleri için balığın hareketlenmesi gerekiyor. Yoksa balık olduğu yerde yatıyor. Mayıs ayının biri itibariyle kalkan yasağı başlıyor. Dolayısıyla o zamana kadar balıkçı ne tuttuysa onla geçinecek. Küresel ısınmanın etkisiyle fırtınalar çok sert geçiyor. Deniz suyu fazla hareketlendiğinden ağlarımız ne kadar deniz dibinde pislik varsa hepsini topluyor. Şu anda durum hiç iç açıcı değil. Ağları gördüğünüz gibi boş çekiyor ve yosun temizliyoruz. Bölgemizde kıyı balıkçısı oldukça fazla. İlçelerimizde dahil en az 4 bin aile balıkçılıkla geçiniyor" dedi.

80 yaşındaki Sinoplu balıkçı Habeş Gümüş ise bir balıkçı teknesinin günlerdir dolaşıp, boş ya da tek bir kalkan balığıyla dönmesinin bu zamana kadar yaşanmış bir olay olmadığını belirterek, "Ben 80 yaşındayım ve balıkçılıkta bu kadar kötüsünü görmedim. Bakın biraz önce limana gelen balıkçı motorundaki 5 arkadaşımız 15 günden bu yana bir kulaç ağda bir tane kalkan avlayabildi. Bu rakam eskiden 50 ila 150 arasında değişiyordu. Korkarak söylüyorum ki, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu günleri de arayacağız ve denizlerimizde balık kalmayacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 18:48:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?