3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Dökme hamsiye kota yok

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, hamside kasaya getirilen kotanın çeşitli baskılar nedeniyle balık unu fabrikalarına gönderilen dökme hamsiye getirilemediğini ileri sürdü.

Kota uygulamasının dökmeye getirilememesinin diğer uygulamaları da boşa çıkardığını kaydeden Ali Bayrak, "Bu yıl genel müdürlüğümüz ve kooperatiflerimizle birlikte hamsiye stok tespiti için kota uygulamasına geçtik. İlk etapta teknelerin boylarına, büyüklüklerine göre hamsiye kasa kotası koyduk. Geçtiğimiz Ekim ayı içerisinde dökme diye tabir ettiğimiz hamsiye de kota getirecektik. Defalarca konuyla ilgili yaptığımız toplantılarda bu kararı alamadık. Maalesef yapılan siyasi baskılar nedeniyle dökme hamsiye uygulanacak olan kotayı başlatamadık. Gelecekte balıkçılıktan bir şeyler beklemeyen bir takım insanlar genel müdürlük üzerinde baskılar kurarak, hamsideki kota uygulamasını geçiştirdiler. Bu nedenle hamsinin kasadaki kota esprisi de ortadan kaybolmuş oldu. Sadece Sinop'ta kasada kota uygulanıyor. Sinop'un dışında buna riayet eden yok gibi. Dökme tabir edilen ve fabrikalara gönderilen hamsiye kota koymazsanız, sadece balıkçıların tuttuğu hamsinin kasasına kota koyarsanız bunu tutturamazsınız, yapamazsınız" diye konuştu.

Geçen yıl dökme tabir edilen hamsinin balık unu yapılmak üzere fabrikalara kilosu 13-15 kuruştan satılırken, bu yılın geçen yıldan farklı olmayacağını kaydeden Bayrak, "Bizim balıkçımız maddi sıkıntılar içerisinde olduğundan bankalardan kredi çekmek yerine, balık unu fabrikası sahiplerinden bir sonraki sezon içerisinde ödemek üzere borçlanıyor. Bunda da dolayısıyla maddi bir bağımlılık oluşuyor" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2008 Salı 12:11:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?