3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Eczacılar iflas noktasında

Samsun-Sinop 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Arman Üney, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) yeterli düzeyde diyalog kuramaması nedeniyle 8 bin 500 eczacının iflasın eşiğine geldiğini söyledi.
 
SGK ile TEB arasında son 3 yıldır yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanamaması eczacıları sıkıntıya soktu. İmzalanan her yeni protokolün vatandaşın ilaca ulaşımında yeni kısıtlamalar getirdiğini söyleyen Samsun-Sinop 6. Bölge Eczacılar Odası Başkanı Arman Üney, eczacıların da büyük kayıplar yaşadığını ileri sürdü. Türkiye nüfusunun yüzde 90'ını ilgilendiren 2008 yılı İlaç Alım Protokolü 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olmasına rağmen görüşmelerin halen neticelendirilemediğini belirten Üney, TEB ile SGK arasındaki görüşmelerin sürdüğünü kaydetti. 

Eczacılara büyük haksızlık yapıldığını öne süren Üney, "Artık verecek tavizimiz kalmadı. İmzalanacak protokolde bazı maddelerin iyileştirilmesini talep ediyoruz. Her gün önüne yeni engeller konulan bir meslek grubunda meslektaşlarımızın üçte biri iflas noktasına gelmiştir. Yaptığımız araştırmalar, 8 bin 500 eczacının gizli iflasa sürüklendiğini somut şekilde ortaya koymaktadır. Böyle bir durumda ekonomik kayıplara uğratacak maddelerin protokolde yer alması, kasıtlı bir davranış olarak algılanmalıdır" diye konuştu. 

2008 yılı İlaç Alım Protokolü'nde eczacının potansiyel suçlu gibi gösterildiğini ileri süren Üney, "Sorunların çözümünden uzak, suçlu suçsuzu ayırmayan cezai hükümlerin bulunduğu bir protokolü mesleki saygınlığı zedeleyici bir unsur olarak görüyoruz. Görüşmelerin vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştıran, eczacının içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıları göz ardı etmeyen, elektronik ortamda modern denetimin yapılmasını sağlayan bir anlayışla sürmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Arman Üney, görüşmeler sonucunda protokol maddeleri üzerinde gerekli iyileştirmelerin yapılmaması halinde TEB olarak ülke genelinde eylem yapacaklarını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2008 Çarşamba 18:15:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?