3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Erfelek hızlı çıktı

Sinop'un Erfelek İlçe Tapu Sicil Müdürlüğü, Samsun Tapu ve Kadastro 10. Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 54 tapu sicil müdürlüğü içerisinde, kendi imkanlarıyla veri sayısallaştırılmasını tamamlayarak, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) Projesi'ne geçen ilk ilçe oldu. Müdürlük, sisteme geçişte kendi imkanlarını kullanmasıyla devlete 50 bin YTL tasarruf sağladı.

TAKBİS sayesinde yapılan hataların asgariye ineceği hem de mülkiyet işlemleri için aylar süren yazışmaların sona ereceği bildirildi. Yeni sistemle tek tuşla tapu kaydı girilebilecek, kayıtlardaki tapu bilgilerine de anında ulaşılabilecek. Erfelek Tapu Sicil Müdür Vekili Mehmet Çolak, TAKBİS sistemi sayesinde daha hızlı ve hatasız hizmet vermeye başladıklarını söyledi.

Tapu kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan sisteminin ülke genelindeki tüm tapu müdürlüklerini belirli bir bilgi ağında toplayacağını kaydeden Çolak, "Proje kapsamında, ilk etapta ülke genelinde 225 tapu müdürlüğü sisteme dahil edildi. Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde direk vatandaşla ilgili bin 200 işlem çeşidi bulunuyor. Mülkiyete dayalı bilgi kullanan tüm kurum ve kuruluşların yasal ve güncel bilgi ihtiyacına tek bir merkezden sağlayacağı için tartışılmaz öneme sahip TAKBİS projesi, Avrupa Birliği'ne katılım sürecindeki ülkemizin ulusal programında da 'orta vadede gerçekleştirecek projeler' arasında yer almış ve TAKBİS sistemi 2006 yılında e-devlet ödülüne layık görülmüştür. Samsun Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 54 tapu sicil müdürlüğü arasında Erfelek Tapu Sicil Müdürlüğü TAKBİS Projesi'ne dahil olan ilk ilçe olmuştur" dedi.

Veri sayısallaştırmasını kendilerinin yapmasından dolayı devlete en az 50 bin YTL tasarruf sağladıklarını ifade eden Çolak, projeyle yapılabilecekleri şöyle sıraladı: "Geliştirilen uygulama yazılımlarına dahil edilen kontrol ve uyarı mekanizmaları ile memurun yaptığı işlemle ilgili olarak Türk Medeni Kanunu'nun 1007 maddesinden doğan kusursuz sorumluluk riski minimize edilecek ve memur inisiyatifini ortadan kaldırarak işlemlerin yasal mevzuata uygunluğunu, vatandaşa en kısa sürede ve doğru sonuç sağlayarak, devletle vatandaş arasında zaman içinde yıpranan güven duygusunu geliştirecektir. Üretilen verilerin genel müdürlükte kurulacak sisteme akmasıyla entegre bir yapı oluşturan, mevzuat değişikliği yapılması halinde vatandaşın satış benzeri işlemleri Türkiye'nin herhangi bir yerinden yapabilmesini sağlayan; entegre bir bilgi sistemidir."

iha
Yayın Tarihi : 20 Eylül 2008 Cumartesi 12:53:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Seyfi ÖZDEMİR IP: 88.247.243.xxx Tarih : 22.09.2008 16:17:07

Yakışır benim Erfeleğime bende bir erfelekli olarak takdir ediyorum. inşallah bütün kurumlarımız örnek alır ve aynı durumu sergiler başarılarınızın devamını dilerim.