3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Gerçek dışı ihbarlar bıktırdı

Avrupa Birliği (AB) Kriterleri ölçüsünde dizayn edilen ve özel bir telefon sistemiyle hizmet veren Sinop 112 Acil Servis telefonuna yapılan ihbarlarının yüzde 97'sinin gerçek dışı olduğu bildirildi.
112 Acil Servis telefonlarının gereksiz yere meşgul edilmesine tepki gösteren İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, 112 Acil Servis'e günlük yaklaşık olarak 300 ihbar geldiğini, bunlardan sadece ortalama 8 ile 10 tanesinin gerçek olduğunu söyledi. Güre, yeni sistemle telefon numaralarının anında görüntülendiği, asılsız ihbarlar konusunda yasal işlem yoluna gideceklerini kaydetti.


İl Ambulans Servisi Komuta Kontrol Merkezi olarak 10 ayrı istasyonda hizmet verdiklerini ve araçların tamamının uydu bağlantılı olduğunu hatırlatan Dr. Mustafa Cem Güre, "Sinop merkezde 26, il genelinde ise yaklaşık 200 personelle 24 saat halkımızın hizmetindeyiz. Normal şartlarda tüm vakalara anında müdahale edebilecek şekilde konuşlandık. Ancak halen devam eden asılsız ihbarlar ve gereksiz yere yapılan aramalar işimizi zorlaştırıyor.

Vatandaşa acil sağlık hizmeti verirken etkin ve hızlı ve hayat kurtarıcı olmamız bizim birinci öncelikli görevimiz, ancak günde yapılan yaklaşık 300 gereksiz telefon ihbarı arkadaşlarımızı bıktırdı. Telsiz ve telefon görüşmeleri bilgisayar ses kayıt sistemine kaydedilmektedir. Kayıtlar hem denetimi sağlamakta, hem de 112 Acil Servis ile ilgili idari ve adli soruşturmalarda bize ışık tutmaktadır. Günlük doğru olan ihbar sayısı yaklaşık 8 ile 10 civarındadır. Bunun haricinde kalan ihbarlar maalesef gereksiz aramalar ve asılsız ihbarlardan kaynaklanmaktadır.

Bakın bu konuda kesinleşmiş mahkeme kararları ve cezalarda var. Bundan böyle asılsız ihbar sahiplerine yönelik yasal işlem uygulaması yapılacak" dedi.


İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Cemil Tiryaki ise, yeni kurulan sistemin sadece telefon numaraları değil, telefonların ip bilgilerinin de tespit ettiğini belirterek, kartsız aramaların sahiplerinin de kısa süre içerisinde bulunabildiğini söyledi. Tiryaki, "Bu kişiler acil ambulans ihtiyacı olan kişilerin hayatlarını tehlikeye atıyor. 112 telefonu gereksiz yere meşgul edildiği zaman gerçek vakalara zamanında cevap verememe riski doğabilmekte. Bu konuda vatandaşlarımızdan duyarlılık göstermesini
beklemekteyiz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 15:16:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan öz IP: 88.254.192.xxx Tarih : 22.10.2008 16:28:07

bazı kendini bilmez dengesizler oluyor bunlar vatan hayini demek lazım