3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Gizemli dehlizde çalışmalar başlıyor

Sinop'un Boyabat ilçesindeki 4 bin yıllık tarihi kalenin altında 2 yıl önce keşfedilen gizemli dehlizde bu yıl çalışmaların yeniden başlayacağı belirtildi.

Çalışmaların kolaylaştırılması ve kazılarda çıkan toprağın dışarıya rahatlıkla atılmasını sağlamak amacıyla dehliz içerisine ray sistemi döşendi. Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Çırabozan Dehlizi'nde geçen yıl su seviyesine kadar inildiğini belirterek, zeminden çıkan suyun bütün çabalara rağmen boşaltılamadığı için çalışmaların durdurulduğunu hatırlattı.

Tosun, yer altındaki su seviyesinin düşmesini fırsat bilerek çalışmaların 26 Mayıs tarihi itibariyle başlatılacağını söyledi. Su seviyesinin yeniden yükselmeden çalışmaları bitirmek için yeni yöntemler kullanılacağını kaydeden Hikmet Tosun, "Çırabozan'ın alt kısımlarındaki çalışmalarda çıkan toprağın dışarıya taşınmasında zorluk yaşanıyor. Yeraltına doğru inen iki tünel birbiri etrafında dönerek 50 metre kadar indi. Çıkan toprağın yukarı insan gücüyle taşınması merdivenlere zarar vereceği düşünülerek ray döşendi. Tünelin birinin tavanına tek ray monte edildi. Bu ray tünel kıvrımlarına uygun bir şekilde tünelin dibine kadar iniyor. Bu sayede kazı çalışmalarında çıkan toprak bu ray üzerinde kaydırılarak yukarı çekilecek. Bu şekilde çalışmalar hızlanacak. İnsan gücünden tasarruf edilecek. Ayrıca antik tünel çalışmalardan zarar görmeyecek. Kazı çalışmaları hazırlık çalışmalarının bitiminde hemen başlayacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 15:57:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?