5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Güzelkent köy mü olacak?

Nüfusu 2 binin altına düşen ve kapanma durumuyla karşı karşıya kalan Güzelkent Belde Belediyesi, gurbetçilerden nüfus desteği bekliyor.


Sinop'un Türkeli ilçesine bağlı Güzelkent Beldesi Belediye Başkanı Bekir Erünsal, Adrese Dayalı Nufus Kayıt Sistemi ile birlikte düşen nüfus sayılarının İller Bankası payını 50 bin TL'den 16 bin TL'ye düşürdüğünü, ayrıca nüfusun 2 binin altına düştüğü için belediyenin kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Erünsal, Avrupa'da yaşayan 5 binin üzerinde Güzelkentli yurttaşa, "Beldenize gelerek nüfusa katkıda bulunun ve memleketinize sahip çıkın" çağrısında bulundu.


Yeni nüfus verilerine göre beldenin İller Bankası payının büyük oranda azaldığını belirten Güzelkent Belediye Başkanı Bekir Erünsal, "29 Mart akşamına kadarki İller Bankası payımız, 4 bin 500 olan eski nüfusumuza göre geliyordu. Bu da yaklaşık 50 bin TL'ye tekabül ediyordu. 1 Nisan itibariyle yeni nüfus oranlarına göre uygulama güncellendi ve payımız bin 619 olan yeni nüfusumuza göre, bazı kesintiler olduktan sonra payımız 16.6 bin TL'ye kadar düştü. Yaklaşık 35 bin TL gibi bir açık meydana geldi" dedi.


Yeni nüfus oranına göre belediyenin de kapanma riskinin oluştuğunu kaydeden Erünsal, "Tabii 2 bin nüfusun altına girince belediyelerin kapanması gibi bir durum da var. Belediyemiz böyle bir riskle de karşı karşıya kaldı. Ama biz belediyenin devamını sağlamak için 2 bin nüfusu geçmek zorundayız. Biz aslında yaz sezonunda 5 ile 6 bin nüfusa hitap ediyoruz. Nüfus sayımızı yükselmek için ciddi manada çalışma yürütüyoruz.

Yaklaşık bin 800 su abonemiz var. Bu da her evde iki kişi olsa 2 bin 600 nüfus var demektir. Ama vatandaşlarımızın gurbette yaşaması nedeniyle nüfusumuz böyle görünüyor. Belde halkının yüzde 90'ı gurbette. Bununda yüzde 80'i Avrupa'da. Bu da yaklaşık 5 bin kişiye tekabül ediyor. Yaklaşık 1962 yılından bu yana oradalar. Burada ellerindeki imkanlarla güzel yerleşim alanları, villalar ve kompleksler yapıldı. Beldemizde 100'ün üzerinde kaloriferli daire var. Bir ilçede bile olmayan imkanlar var" diye konuştu.


Nüfusun arttırılması yönünde gurbetçilerde destek isteyen Güzelkent Beldesi Belediye Başkanı Bekir Erünsal, "Gurbetçilerimize bu güne kadar beldemize yaptıkları desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Ama bundan sonra çok kritik bir dönem var önümüzde. Nüfusumuzun 2 binin altına kalmasına gönülleri razı olmaması lazım. En azından bu yazın nüfusumuzu 2 binin üzerine çıkarması için bize yardımcı olmaları gerekir. Gelip kendilerini ve çocuklarını ilçe nüfusumuza kaydettirmelerini istiyoruz. Bu riski ortadan kaldırmamız lazım. Eğer belediyemiz kalkarsa, bir daha belediye olmamız için 5 bin nüfusa sahip olmamız gerekiyor. Biz hem belediyemizin kalkmasını önlemek hem de İller Bankası payımızı yükseltmek istiyoruz. Gurbetçilerimizden bu konuda destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
 

İha
Yayın Tarihi : 5 Haziran 2009 Cuma 11:19:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?