3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Hamsi kasaları rafa kalktı

Karadenizli balıkçılar tarafından özellikle hamsinin nakliyesinde kullanılan tahta kasalar, yerini köpük kutulara bıraktı. Her yıl yüzlerce ton hamsinin avlandığı Sinop’ta balıkçılar bugün teknelerindeki tahta kasaları indirerek, yerine özel olarak hazırlanan köpük kutular koydu. Bundan böyle Karadeniz hamsisi köpük kutularda taşınacak.

Avrupa Birliği (AB) standartlarında ve hijyenik şekilde balık nakliyesini sağlayacak olan uygulama, balıkçıları da ikiye bölmüş durumda. Bazı balıkçılar köpük kutularının maliyetinin yüksek olmasının balık fiyatlarına yansıyacağını ve ayrıca kasacılığın bir sektör haline gelmesinden dolayı çok sayıda insanın işsiz kalacağını belirterek, alışılagelmiş tahta kasaların kullanımının devamını istiyor. Diğer balıkçılar ise köpük kutuların nakliyesinin daha kolay ve temiz olduğunu dile getirerek köpük kutulara tam destek veriyor.

Sinop Limanı’nda da tahta kasaların indirilerek, köpük kutuların yüklenmesi sırasında balıkçılar arasında ilginç diyaloglar yaşandı. Balıkçılar yeni uygulama ile ilgili farklı görüşler dile getirseler de, çağa ayak uydurma ve AB’ye entegrasyon adına tahta kasalar teknelerden indirilerek, yerine modern köpük kutular konuldu.

Bu arada balıkçılar tahta kasaların 1 milyon, köpük kutuların ise yaklaşık 4 milyon liraya mal olduğunu belirterek, köpük kasaların fiyatlarının inmesini istedi.

sinop
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2004 Perşembe 12:44:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?