3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Hamsi kirliliği ürkütücü boyutlara ulaştı

Hamsi suyu Sinop’ta büyük çaplı çevre kirliliğine yol açtı. Limaniçi mevkii ve şehir merkezinde caddeler hamsi suyu nedeniyle yağ tabakası ile kaplanırken, hamsi kamyonlarının bekletildiği alan ise adeta kan gölüne döndü.

Çevre kirliliği şehir merkezinin büyük bölümünde pis kokuya da neden olurken belediye ekipleri her gün yolları tazyikli suyla yıkayarak kirliliğinin ve kokunun önüne geçmeye çalışıyor.
Sezon başından itibaren bol miktarda avlanan hamsinin Limaniçi mevkiinde teknelerden indirilerek kamyonlara yüklenmesi sırasında akan hamsi yağları denizde yer yer 1 santimetreyi bulan yağ tabakasının oluşmasına neden olurken, tersane mevkiinden şehir çıkışına kadar olan kısım da hamsi yağı ile kaplandı.

Hamsi nedeniyle oluşan çevre kirliliğine Sinoplular kadar Sinop’a dışarıdan gelen balıkçılar da tepki gösteriyor. Aşırı avlanmanın denizdeki balık neslinin tükenmesine yol açması dışında, çevre kirliliğine de neden olduğunu belirten balık sevkiyatçısı Murat Akçakaya, hamsi suyunun karayollarında da çok büyük tehlikelere yol açtığını söyledi. Akçakaya, "Buna bir çare bulunmalı ve devlet önlemini almalı. Çevre kirliliği dışında bir nevi açgözlülüğün kurbanı oluyoruz. Denizlerimizde balık nesli kalmadığı gibi, 3. ve hatta 4. dünya ülkelerinde bile olmayan çevre kirliliği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu büyük bir vebaldir. Kimse karayollarında hamsi suyu nedeniyle meydana gelen ölümlerin hesabını veremez" dedi.

Bu arada Sinop Belediyesi itfaiye ekipleri, düzenli olarak şehir içinde yol yıkama çalışmalarını sürdürüyor. Tersane mevkiinde kamyonların bekletildiği alan ise adeta kan gölüne dönerken çevre kirliliğinin ürkütücü boyutlarını da gözler önüne seriyor. Balıkçıların barınaklarıyla iç içe bulunan alan, bir çok hastalığa da davetiye çıkartıyor.

sinop
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2004 Salı 10:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?