3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Kale kondular yıkılıyor

Tarihi Sinop Kalesi surları üzerine inşa edilen "kalekondular"ın yıkılması için çalışma başlatıldı

3 bin 200 metre uzunluğundaki kenti çevreleyen 4 bin yıllık tarihi kale üzerindeki yapılaşmaların kaldırılması için harekete geçen Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, tapu mülkiyetinde olan iki binanın kamulaştırma işlemlerini başlatırken, hazine arazisine müdahale kapsamında olan yapıların ise en kısa sürede yıkılacağını duyurdu.


Söz konusu yapıların kente yakışmadığını ve tarihi kalelerin tüm özelliğini bozduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, bu konuda kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Sinop'un Gaskalılar'dan kalma 4 bin yıllık tarihi kale ile bütünleştiğini kaydeden Tosun, "Sinop kaleli bir kent. Kentimiz 3 bin 200 metre uzunluğundaki kale surları ile çevrili. 2006 ve 2007 yıllarında bu kale ve surların tamamının röleve restorasyon projelerini tamamladık. Bu yılda sayın bakanımızın talimatıyla, kale ve surlarımızın tamamının yıllara sari olarak restorasyon ve onarımını yapacağız. 2683 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefetten kurulmuş olan bina, yapılaşma ve çirkin görüntülerinde bu şekilde önüne geçmiş olacağız ve kaldıracağız. Kale surlarımız içerisinde iki türlü yapılaşma var. Bunlardan birincisi hazine arazisi üzerinde kurulmuş ve kaleye müdahale eden yapılaşmalar, ikincisi ise tapu mülkiyetinde olan yapılaşmalardır. Biz tapu mülkiyetinde olan iki binanın kamulaştırma işlemlerini başlattık. Diğerleri ise hazine arazisini işgaldir. Bunların da yıkılmasını gerçekleştireceğiz. Kale surlarımız antik çağlardaki görünümüne kavuşacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2008 Perşembe 11:30:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
B.YILMAZ IP: 85.105.214.xxx Tarih : 12.09.2008 10:34:30

belki görünümü güzel olabilir ama onlarıda orda görmeye alışmıştık.bi eksiklik olacak.