5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Kapama bahçe projesi

Sinop İl Tarım Müdürlüğü tarafından üzümsü çeşitlerden oluşan ürünler üzerine demonstrasyon amaçlı projeler hazırlanacağı bildirildi.
İl Tarım Müdürü Sıddık İpek, başlatılan çalışma kapsamında, çiftçiler en az 1 dekar alanda olmak üzere kapama meyve bahçelerinin kurulmasının planlandığını belirterek, maliyetin yüzde 20'sinin çiftçi katkısı olarak alınacağını yüzde 80'inin ise Sinop İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını söyledi.

Projelerden yararlanacak çiftçilerin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini kaydeden İpek, "Dünya üzerinde sağlıklı yaşamanın ön plana çıktığı günümüzde üzümsü meyvelere yönelik çalışmalar ağırlık kazanmaktadır. Bu durum ise piyasalarda yoğun ürün talebi tarzında ve özelliklede meyve suyu sanayisinde hammadde açığı şeklinde kendini hissettirmiştir. İlimizin doğal yapısında yayılma imkanı bulan ve çok az sayıda kapama bahçe tesisi bulunduğu göz önüne alınarak yeniliklere açık üreticilere verim ve kalitesi yüksek çeşitlerle modern tesislerin yaptırılması zorunluluk haline gelmiştir. Bu doğrultuda ilimizde üzümsü meyveler grubunda yer alan yerel üzüm çeşitleri, böğürtlen ve ahududu bitkilerinden oluşan demonstrasyon amaçlı projeler hazırlanması planlanmaktadır. Kapama bahçelerin tesis maliyetleri bakanlık ve il özel idaresi bütçesi imkanlarından faydalanılacak karşılanılacaktır. Uygulanacak proje ile amaç daha yüksek ve kaliteli ürün elde edilmesi, bitki hastalık ve zararlılarının azaltılması, yabancı ot mücadelesinin kontrolünün sağlanmaması, ayrıca sözleşmeli üretim yapılaması planlandığından ürünün satımı aşamasında zorluklar yaşanmamasıdır" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2009 Cuma 11:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?