3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Karadeniz Tiyatro Festivali

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, herhangi bir oyunda metinde yazmayan bir cümle söylendiği zaman ilgili kuralların uygulandığını belirterek "Düğün ya da Davul' olayında da aynen böyle oldu, metne söz eklendi.

Eklenen sözün karşılığı bizim sözleşmemizde vardır ve bunun karşılığında da biz arkadaşları uyardık" dedi.


Lemi Bilgin, metne söz eklediği için uyarılan tiyatroculara destek vermek amacıyla devlet yardımını kabul etmeyeceğini açıklayan tiyatro sanatçısı Müjdat Gezen'le ilgili olarak tiyatronun kendi içinde bir takım kuralları bulunduğunu ve bu kuralların dışına çıkanlar hakkında ayırım yapmaksızın ilgili hükümlerin uygulandığını söyledi.


Trabzon'da bugün başlayacak 9. Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin açılış törenine katılmak üzere Trabzon'a gelen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı ziyaret etti. Bilgin, burada yaptığı açıklamada, kültür ve sanatın barışa katkıda bulunduğunu, insanları birbirine yaklaştırarak birbirlerini tanımaları için de bir fırsat olduğunu belirterek Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin bu anlamda çok önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.


Bilgin, bir süre önce Rize'de sergilenen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdiği iddia edilen 'Düğün ya da Davul' adlı oyunda rol alan sanatçılara verilen uyarı cezasını kınamak için devlet yardımı almayacağını açıklayan Müjdat Gezen'le ilgili gazetecilerin sorusunu cevaplandırdı.


Disiplinle diğer işleri karıştırmamak gerektiğini anlatan Bilgin, şöyle konuştu: "Herhangi bir oyunda metinde yazmayan bir cümle söylendiği zaman bizim yasamızda, sözleşmemizde maddeler gereğince gerekli uygulama yapılır. 'Düğün ya da Davul' olayında da aynen böyle oldu, metne söz eklendi. Eklenen sözün karşılığı bizim sözleşmemizde vardır ve bunun karşılığında da biz arkadaşları uyardık."
Her isteyen istediği şekilde eklenti yapamasın diye çok ciddi disiplin kuralları olduğunu belirten Bilgin, sözlerine şöyle devam etti: "Biz metinde olanın dışına pek çıkan bir tiyatro değiliz. Bizim özelliğimiz böyle. Dünyadaki bütün tiyatrolar aynı sistemle çalışır. Onun için de, 'Kim ne dedi, niye dedi' buna bakmaksızın ekleme yapılan her şey için bizim rutin disiplin kurallarımız devreye girer. Kullanılan metindeki ekleme sayın Başbakanımızla ilgili olduğu için basının ilgi odağı oldu. Bu ilk defa olan bir şey değil. Sık sık böyle şeyler oluyor. Bu tip eklemeler olduğu zaman Disiplin Kurulu devreye girer. Tamamen Devlet Tiyatrosu'nun kararıdır. Oyunun içeriği çok güzel. Bunlar yokmuş gibi sadece bir cümle üzerinde kalındı. Bu da bana, tiyatroya, oyuna haksızlık gibi geliyor."


SANAT VE KÜLTÜRLE UĞRAŞANLAR ARALARINDAKİ SORUNLARI DAHA KOLAY ÇÖZÜYOR


Ermenistan ve Azerbaycan'ın da festivale katıldığını hatırlatan Bilgin, sanatla uğraşanların aralarında problemleri daha kolay hallettiklerini söyledi.


"Kuşkusuz ticarette mutlaka bir kazanım vardır. Bunun sonucu da ekonomik bir temele dayanıyor" diyen Bilgin, kültür ve sanatta böyle bir şey olmadığını söyledi
Sadece insanların birbirlerini daha iyi tanımalarını, aradaki anlamsız kırgınlıkları ya da eskiden yapılmış savaşların yok olmasını sağlayan çok farklı bir oluşum olduğunu anlatan Bilgin, şöyle konuştu: "Bu anlamda hem Ermenistan'ın hem de Azerbaycan'ın burada olması ayrı bir önem kazanıyor. Daha önce de katıldılar daha önce de birlikte oldular. Kültür ve sanatın en önemli yanı da barışa katkıda bulunmasıdır. Çünkü sanatla uğraşan, sanatla bir arada olan insanlar bu tür problemleri daha kolay halledebilirler. Tarih öncesinde de bu böyle olmuştur. Antik dönemde bile insanlar savaşırlar ama tiyatro festivallerinde savaşlara ara verirlerdi. Bunu büyük bir mutlulukla söyleyebilirim. Bu festivallerden sonra da savaşmazlardı. Umuyorum bu kültürel ve sanatsal faaliyetler dünya barışına katkı sağlayacaktır. Ermenistan'ın burada olması, bizi yakından tanıması, misafirperverliğimizi görmesi önemli. Bizi tanıyan insanlar bizim hakkımızda pek kötü düşünmüyor."


Trabzon Valisi Nuri Okutan da, Trabzon'un kültür ve sanata önem veren bir il olduğuna dikkat çekerek Uluslararası Karadeniz Tiyatro Festivali'nin yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 17:59:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
beyzanur bahar IP: 85.97.79.xxx Tarih : 14.05.2008 17:30:25

ben tiyatroyu çok seviyorum.bence tiyatro çok güzel ben tiyatroda oynamayı çok seviyorum.bana katılanlar msn adresimi veriyorum.bahar_beyza_gs@hotmail.com teşekkürler