8
Mayıs
2024
Çarşamba
SİNOP

Karadeniz'in yeni umudu: Kivi

Karadeniz, ismini fındıktan sonra şimdi de bölgede önemli bir geçim kaynağı haline gelen kivi ile duyurmaya başladı. Çin kaynaklı olan ve 1900’lü yılların başında Yeni Zelanda’ya, ardından 1989 yılında da Türkiye’ye giren Kivi, Karadeniz’de sektör oldu.

Kivinin, Karadeniz’in iklim yapısıyla uyum sağlayan bir meyve olduğunu belirten Sinop Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, Sinop’ta da kivi üretiminin sürekli artış gösterdiğini söyledi.

Bir ağaçtan yaklaşık 50 kilo meyve alınabildiğini belirten İpek, "Karadeniz’de kividen verim alınmaması için hiçbir neden yok. Bölgede her geçen gün kivi üreticilerinin sayısı giderek artıyor. Meyve, bölge için önemli bir geçim kaynağı haline gelmeye başladı. Şuanda çok yoğun bir talep var. Biz Sinop’ta ilk etapta 40 aileye birer dekar oluşturduk. İsteyen çiftçimize de yardımcı oluyoruz. Bir ağaç yaklaşık 50 kilo verim verebiliyor. Verim 4. yıldan itibaren artış gösteriyor. Fakat verim için kivinin budanması çok önemli. Meyve veren dalın daha sonra kesilmesi gerekiyor. Bir ağaçtan 70-80 kilo kivi alındığını dahi gördük. Bir adet kivideki C vitamini oranı 2 kilo portakala eş değer. Yani sağlık için de Kivi ayrı bir önem taşıyor" diye konuştu.

Bu arada Karadeniz’de sektörel bakımdan önemli derecede artış gösteren kivi, Avrupa ülkelerinde de büyük bir sektör halinde. İtalya’da 1970’lerde başlayan üretim, 1990’larda yıllık 200 bin tona yaklaşarak Yeni Zelanda’yı geçmişti. İtalya’da üretim, üretici ülkelerin iç tüketimlerinde, çoğunluklada dış satımda değerlendirilmekte. Üretimin yüzde 40 ile 70’i dış satımla değerlendirilmekte. En önemli ithalatçı ülkeler ise başta Almanya olmak üzere Kuzey ve orta Avrupa ülkeleri.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mayıs 2005 Salı 16:28:05
Güncelleme :4 Mayıs 2005 Çarşamba 15:38:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Osman AKSU IP: 85.100.4.xxx Tarih : 4.05.2005 12:13:19
Kivi meyvesinin Karadeniz bölgesinde yetiştirilmesinin son derece verimli olması çok doğal bir şeydir çünkü Karadeniz bölgesinde yer altı suları kivi veya diğer bitkiler için en gerekli bir ortamı oluşturmaktadır. Kivi Sinop ilinde de yetiştirildiği ve bu konuda artışın olduğu bir muhakkaktır. Ancak ilimizde tarım il müdürlüğünün dışında yetiştirici sayısı yok denecek kadar azdır. Bu konuda çiftçilerimiz yeterince bilgilendirilememektedir. Hala eski usullere göre üretim yapan Sinop çiftçisi tarım il müdürlüklerince köylerin rahatlıkla ulaşa bilecekleri yerlerde örnek kivi bahçesi yaparak bu konuda çiftçi vatandaşı örnek olmaları gerekmektedir Sinop çiftçisi atasından babasından görmediği bilmediği ürünü ne ekmeye alışkın nede dikmeğe nede yemeye alışkındır. Hala kivinin ne olduğu bilmeyen binlerce çiftçimiz bulunmaktadır bunun için gerekli kurslar gerekli dokümanların çiftçinin bulunduğu yere kadar gidip hizmet verilmesi gerekmektedir. Bu ve bunun gibi önemli konularda her yıl bir adım daha fazladan atan tarım il müdürlükleri bilmelidirler ki çiftçi her gördüğünü duyduğunu değil yalnızca bildiğini ekip biçmektedir.hala Sinop ili ve ilçelerinde bom boş duran arazilerimiz,tarlalarımız mevcuttur bunlar gerek kivi gerek meyve fidanları gerekse arıcılık gibi değişik alternatifler önerilmelidir ve çiftçiye ise teknik destek tam verilmeli ve bilmediği konularda çiftçi yalnız bırakılmamalıdır bu yıla kadar yüzlerce arısı olan Sinop çiftçisi bu yıl bu kovanlardaki arılarının yüzde doksanını bilmediği bir sebepten dolayı kaybetmiştir bunun için çiftçiye tam bir destek verilmelidir bu konunun ilgilileri nedense müdürlük binasından dışarı çıkmak istemiyor ve tarlalar ise onları bekliyor saygılarımla Osman AKSU