3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Karlar eridi, baraj doldu

Türkiye genelinde etkili olan kar yağışının ardından havaların ısınmasıyla birlikte erimeye başlayan kardan oluşan sular, barajları doldurmaya başladı.

Sinop'un Erfelek ilçesinde, 1995 yılında yapımına başlanan ve geçen yıl su tutmaya başlayan 3 milyon 177 bin metreküp dolgu alanına sahip Erfelek Barajı, son yağışlar ve karların erimesiyle birlikte yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. Barajın savak bölümünden Karasu Çayı'na su tahliyesine başlandı.

4 bin 363 hektar tarım arazisinin sulanması yanında, Erfelek ve Sinop kent merkezlerinin içme suyu temininde kullanılacak olan Erfelek Barajı'nın 4 Mart tarihi itibariyle yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirten Erfelek Belediye Başkanı İbrahim Felek, suyun savak bölümünden akmaya başladığını söyledi.

Felek, "Bugün Erfelek ilçemiz için tarihi bir gün. Barajımızda geçen yıl ilkbaharda su tutma işlemi başlamıştı. Geçen yaz su tutulurken Sinop'un susuz kalmaması için buradan su salarak Sinop Belediyesi'nin su aldığı mevkinin kurumamasını sağlamıştık. Ancak şimdi barajımız doldu. Sevincimiz sonsuz" dedi.

Dünyada küresel ısınmayla birlikte suyun ne denli ihtiyaç olduğunun daha iyi anlaşıldığını kaydeden Felek, "Erfelek Ovası'nı su taşkınlarından koruyup tarım alanlarının sulanarak tarımın daha da gelişmesinde lokomotif rol oynayacak olan baraj sayesinde, Sinop'ta susuzluk diye bir sorun kalmayacak" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 4 Mart 2008 Salı 14:28:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?