3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

KKKA'da belirtiler neler?

Kene ısırmasıyla bulaşan, öldürücü ve bulaşıcı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının Sinop bölgesinde görülmediği bildirildi.

Sinop İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Sinop bölgesinde şu ana kadar böyle bir vakaya rastlanmadığı, ancak bunun da hastalığa rastlanmayacağı anlamına gelmeyeceği belirtilerek, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların hastalığa karşı dikkatli olmaları gerektiği belirtildi.

Açıklamada, vatandaşların her kene ısırığının hastalığa yol açacağı zannedilip paniğe kapılmaması gerektiği vurgulandı.

Sinop İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Cem Güre, ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kollarda, bacaklarda ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin bir iştahsızlıkla başlayan hastalığın ilk günlerinde yüzde ve göğüste kızarmalar ve gözlerde kanamaların ortaya çıktığını söyledi.

Hastalığın daha çok hayvancılıkla uğraşanlarda, mezbaha çalışanlarında ve kırsal alanlarda yaşayanlarda görüldüğünü ifade eden Dr. Köroğlu, hasta hayvanların kan ve dokularıyla temas sonucu bulaşmasının mümkün olduğunu, ancak hastalığın aşısının henüz olmadığı tedavisinde çeşitli ilaçlar ve yöntemlerin kullanıldığını kaydetti.

Korunma yollarını da anlatan Güre, "Hayvan ve hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalıdır. Hayvanların kanına veya başka bir vücut sıvısına temas edilmemeli, bu durumlarda eldiven kullanılmalıdır. Hayvan barınaklarına girdikten veya hayvanlarla temastan sonra insanlar vücutlarını kene yönünden muayene etmeli kene varsa uzaklaştırılmalıdır" dedi.

Piknik sırasında dikkatli olunması gerektiğinin de altını çizen Dr. Mustafa Cem Güre, "Çalı çırpı, su kenarı veya gür otların bulunduğu alanlara piknik veya başka amaçlı gitme durumunda pantolon paçaları çorap içine alınmalı ve dönüşte vücut mutlaka kene yönünden kontrol edilmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken koparılmamalı, bir cımbızla sağ sola oynatılarak çıkarılmalı. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Vücuttaki kenelerin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmemelidir. Çünkü bu kenelerin kusmasına sebep olur. Kenelerin insana yaklaşmamasını sağlayan, kene kovucu spreyleri tavsiye ediyoruz. Her eczanede bulunan bu spreyler kullanılarak, piknik alanlarında kenelerden korunmak mümkün. Bu spreyler insana en az 4-5 saat kenenin yaklaşmasını engelliyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 12:32:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?