3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Kotracılık geleneği sınırları aştı

Tarihi Sinop Cezaevi'nde 1940'lı yıllarda başlayan kotracılık geleneği sınırları aşıp dünyaya açıldı.


Mahkumların yaptığı ahşap tekneler önce Sinop'a sonra da dünyaya yayıldı.

Artık ikinci kuşağın devraldığı model tekne üretimi, yurt dışında rağbet görüyor. Yaklaşık 60 yıldır sürdürülen model tekne üretiminde pazar, fuarlar ve büyük firmaların promosyon çalışmalarıyla giderek büyüyor.


Ahşap tekne modelciliği sektörünün öncüsü 73 yaşındaki Ayhan Demir, 58 yıldır yaptığı tekne modelleri ile Sinop'un ismini dünyaya duyurdu. Yarım asırlık sanatkarlık yaşamına 100 binlerce model tekne maketini sığdıran Ayhan Demir'in sadece Amerika'ya yolladığı maket tekne sayısı 8 bine ulaştı. İlerleyen yaşına rağmen hala tezgahında model tekne üreten Ayhan Demir, Sinop'un simgesi haline gelen yarım asırlık kotracılık geleneğini anlattı. Kotracılık sanatını 1950 yılında Sinop Cezaevi'nde yatan bir mahkumdan öğrendiğini belirten Ayhan Demir, şöyle konuştu: "Usta o zaman aftan yararlanarak maketleri üretmek için bir atölye açmış. Bu maketleri o zamanlar Sinop Limanı'na gelen yolcu vapurlarına satıyormuş. Ustanın atölyesinde gördüğüm bir maketten çok etkilendim ve bu sanatı geliştirmeye karar verdim. 1950 senesinde Sinop'ta açılan sanat okuluna devam ederken evde imalata başladım. Yaptığım maketleri yolcu vapurlarına satarak okul masraflarını çıkardım. 15 yaşında kotra imalatı yapmak üzere küçük bir iş yeri açtım."


Sinop Limanı'na gelen yolcu vapurlarına maketleri satmaya başlayan Demir, sözlerine şöyle devam etti: "Bu maketler 1952 senesinde Sinop'ta kurulan Amerikan Radar Üssü'ndeki askerlerin ilgisini çekti. 40 yıl Sinop'ta kalan Amerikan askerleri vasıtasıyla üzerinde 'Sinop-Turkey' yazan gemi maketlerini satarak ilimizin ismini Amerika'ya duyurmuş oldum. Tahminen 6-8 bin adet maket gemi çeşitlerini Amerika'ya sattım. 50 yıldır yaptığım gemi maketlerini uç uca ekleseniz Sinop'tan İstanbul'a kadar ulaşacaktır.


Bu da 630 kilometre yapıyor. Bu sanat Türkiye'de yalnız Sinop'a ait ve Sinop'un simgesi oldu. Maketlerde kullandığım malzeme; ceviz, kavak ve kayın ağaçlarından oluşmakta. İsteğe göre oto boyalarını kullanarak arzu edilen renklerle sanatı icra ediyoruz."


Ayhan Demir'in ürettiği 60'a yakın maket tekne modelleri, büyüklüğü ve modeline göre 3 YTL'den bin 500 YTL'ye varan fiyatlardan satılıyor.

İha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 10:59:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?