5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Krizi fırsata çevirebiliriz!

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Avrupa'da özellikle turizmde Türkiye'nin hedef ülkeleri Almanya, Hollanda ve Belçika'daki ekonomik daralmanın turizm sektörünü olumsuz yönde etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu, ancak Türkiye'nin bunun altından rahatlıkla kalkabileceğini söyledi. Ulusoy, "Biz öyle krizler gördük ki, artık kriz doktoru olduk" dedi.


Kendisine verilen fahri hemşehrilik beratı ve payesini almak üzere Sinop'a gelen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, dünyada yaşanan krizin Türk turizm sektörüne etkisiyle ilgili düşüncelerini paylaştı. Amerika'daki resesyon ve Avrupa'da özellikle turizmde hedef ilk olan Almanya, Hollanda ve Belçika'daki ekonomik daralmanın muhakkak turizm sektörünü de etkileyeceğini dile getiren Başaran Ulusoy, "Hizmet sektörü de bundan en fazla zarar görecek olan sektörlerin başında geliyor. Fakat biz öyle krizler gördük ki, artık kriz doktoru olduk. Kuş gribini gördük, körfez krizi gördük, 2001 finansmanı gördük,1994 finansmanı gördük.

Terör belasıyla uğraşıldı. Dolayısıyla kriz doktoru olan bu sektörün dinamik güçlerini kullanarak, yine Akdeniz çanağında krizden en fazla faydalanacak ülke olmak konumuna girmek istiyoruz. Yabancılar artık uzun destinasyonları tercih etmeyecek, yakın mesafeleri tercih edecek. Yakın mesafelerin başında Mısır, Tunus ve Yunanistan var. Biz bunları rakip olarak görmüyoruz. Çünkü biz kalite
bakımından öndeyiz. Fiyat düzeyimizi de kalite düzeyimize eşit seviyede tutmaya çalışıyoruz. Her şey dahil sisteminin mükemmel olduğu bir ülkedeyiz. Biz de otel yaşı 6 ile 6.5 yaş sınırında. Bu, Yunanistan 21, Fransa 24, İtalya 27, İspanya'da da 30 yaş ortalamasında, Dolayısıyla genç bir otel yapımız var. Biz bunu bütün sektörlere moral verecek bir sektör olarak yolumuza devam etmek istiyoruz. 2008'i de yakalayacağımıza inanıyorum. 2008'den aşağıya düşürmemek gayemizdir. İnşallah muvaffak olacağız.


Türkiye'yi gezmemek ayıptır, bilmemek kayıptır" diye konuştu.
Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen, denizin istenilen düzeyde kullanılamadığını kaydeden Ulusoy, "Bu ülkenin üç tarafı deniz ama denizi kullanamıyoruz. Maalesef hep denize sırtımızı dönmüşüz. 1950'li yıllarda yolcu taşımacılığında Yunanistan bizden gerideydi, şimdi Yunanistan Akdeniz çanağında birinci olmuş. Biraz daha denizi kullanmamız lazım. Süratli gemiler alınması lazım. Kruvaze gemilerin Karadeniz limanlarına uğraması lazım. Karadeniz, gezilen görülen limanlarıyla gelen
gemilerin bir gün için kalabileceği bir konuma getirilmesi lazım. Hayat bunu getirecektir diye düşünüyorum. Karadeniz, Marmara ve Ege birbirine bağlanmış bir şekilde. Bu çanağı iyi kullanmak lazım" şeklinde konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 16:24:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?