5
Mayıs
2024
Pazar
SİNOP

Lakerda balık revaçta

Sinop'ta balıkçılar tarafından tuzlanarak ve defne yaprakları ile süslenerek hediyelik paket haline getirilen palamut balıkları, özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçiler tarafından sevilerek tüketiliyor.

Baharat içinde bekletilerek yapılan pastırmanın bir benzeri olan ve tuzda bekletilerek doğal biçimde tuzun etkisi ile pişen palamut tuzlama, lezzeti ile de dikkat çekiyor. Sona eren palamut sezonu boyunca tuzlanmış palamudun kavanozu Sinop'ta 35 TL liradan satıldı.


Sinop'ta balıkçılık yapan Murat Çelik, palamut tuzlamanın Karadeniz'in bir nevi pastırması olduğunu ve insanların damak tadına hitap ettiğini söyledi. Tuzlamanın yapılış şeklini anlatan Çelik, "Önce palamutları dilimlere ayırıyor, sonra da iki gün tuzlu suda bekletiyoruz. Bu arada palamudun kanı akmış oluyor. Bu işlem tamamlandıktan sonra sudan alınıp bol tuz ile tuzlanıyor ve 3 gün tuzda bekletiliyor. Ardından tuzdan aldığımız dilimlenmiş palamudu yıkayıp paketliyoruz. Bu işlemlerin ardından bize de afiyet olsun demek düşüyor" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 16:21:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?