3
Mayıs
2024
Cuma
SİNOP

Milletvekili kontenjanı istiyorlar

Türkiye'deki seçimler için bulundukları ülkeden oy verme hakkını kazanan Avrupalı Türkler, milletvekili kontenjanı istiyor. 

Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaleti Delmenhorst Hür Demokrat Parti (FDP) Meclis Üyesi ve Grup Başkanvekili Murat Kalmış, Avrupalı Türklere milletvekili kontenjanı ayrıldığında, vatandaşların bulundukları ülkede yaşadıkları sorunları seçecekleri milletvekilleri aracılığıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) daha kolay iletebileceklerini söyledi. Kalmış, "Sorunlar bilindiğinde çözümü de daha çabuk ve kolay olacağı görüşündeyim. 40 yıllık mücadeleden sonra bu çıkan hak, gecikmiş bir hak da olsa, tahakkuk ettiğinden dolayı şu andaki mevcut parlamentodaki parlamenterlere Avrupalı Türk demokratları adına memnun olduğumu belirtiyorum. Seçme seçilme hakkının gereği yerine getirilmelidir. 

Mutlaka Avrupalı Türklerden, Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu'nda milletvekillerinin bulunması, haysiyetli bir politikanın gereği olduğuna inanıyorum. 3 bin kilometre ileriden Avrupalı Türklerin dertleriyle hemdert olmak her zaman istediğimiz kalitede olmasa da, Avrupa'da yetişmiş Türklerin dertleriyle dertlenmiş, Avrupa'daki sorunların mevzuatlarına vakıf ve Avrupa'da yaşayan insanların sosyolojik olgusunu tanıyan bilgili, birikimli, aydın, entelektüel boyutu olabilen, Türk milletinin kültürünü de tanıyan ama Batı'yı ve Batılıyı da tanıyan, müteşebbis ruha sahip, medeni cesareti olan insanların Avrupa'daki Türkleri temsilen TBMM'de bulunmaları bir zarurettir" dedi. 

Avrupalı Türklerin Meclis'e girmesinin temini halinde hem Avrupalı Türklerin sorunlarının yerinde tespitinin mümkün olacağını hem de Türkiye ile Avrupa arasında entegrasyonun hızlı bir biçimde sağlanacağını kaydeden Murat Kalmış, "Avrupalı Türklerin milletvekili kontenjanı istemeleri talebine TBMM içinden destek gelmesi, artık Avrupalı Türklerin TBMM'de temsilcilerinin yer alacak olması demektir ki, bu Avrupalı Türklere hak bakımından devrim niteliğinde olacaktır. Uzun yıllardır böyle bir hakkı bekledik. 

Avrupalı Türklerin yavaş yavaş Türkiye'de siyasi hayata ilişkin haklarına kavuşturulmak istenmesi, burada yapılan çalışmaların bir sonucudur. Böyle bir hakkın verilecek olması hem bizleri memnun edecek hem de Türkiye örnek bir adım atmış olacağına inanıyorum. Ayrıca, Türkiye'de yönetimde olan hükümetin bu yönde yaptığı çalışmaları memnuniyetle değerlendiriyoruz" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 12:56:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?